מונטנגרו, מדינת ההר השחור, היא מדינה קטנה והררית השוכנת בחלקו המערבי של חבל הבלקן, בדרום אירופה. מדינה צעירה מאד שרק בשנים האחרונות עלתה למודעות בקרב התיירים. מדינה פשוטה ולא מתיימרת, מדינה שרבים מנופיה בתוליים עם ראשוניות שובת-לב. היא אמנם מדינה קטנה אבל בהחלט עונה על הציפיות עבור מי שמחפש נופים עוצרי נשימה. תמצאו בה שמורות טבע, חופים משגעים ועיירות קטנות והיסטוריות.
כמה עובדות על מונטנגרו
- בשנת 1918 הצטרפה מונטנגרו העצמאית ליוגוסלביה, ולאחר שזו התפרקה. בשנות התשעים, נשארה מונטנגרו באיחוד פדרלי עם סרביה עד לשנת 2006, אז הכריזה שוב על עצמאותה לאחר משאל עם.
- שלושה רבעים מהתושבים במונטנגרו הם נוצרים אורתודוקסים ורוב התושבים מדברים בדיאלקט דרומי של סרבו-קרואטית.
- היורו משמש כמטבע מקומי במונטנגרו.
- אין צורך בויזה מיוחדת לישראלים בכניסה למדינה.
- לשכת התיירות של מונטנגרו.
איך מגיעים למונטנגרו?
באוויר בים או ביבשה
מונטנגרו גובלת בקרואטיה, בבוסניה והרצגובינה, בסרביה, בקוסובו, באלבניה ובים האדריאטי. למונטנגרו יש שני שדות תעופה. לא גדולים אולם כאלו עם כל השירותים הנדרשים של השכרת רכב ושירות מוניות. האחד בעיר הבירה פודגוריצה (Podgorica) והשני קטן יותר בעיר טיבאט (Tivat) שליד מפרץ קוטור. עד סוף אוקטובר ניתן להגיע לטיבאט עם חברות התעופה הישראליות. החל מחודש נובמבר ובמהלך החורף, ניתן להגיע לפודגוריצה עם חברת Sundor שהשיקה את הקו החדש שלה למונטנגרו.
אנחנו הגענו ביבשה. הכניסה למונטנגרו ברכב, דרך מעבר הגבול הקרואטי, הייתה מעט מאתגרת. שעה ארוכה של המתנה ומסמך ביטוח לרכב שלא ידענו על הצורך בו (תשלום של 15 יורו סדרו את העניין). קחו בחשבון זמן להמתנה במעברי הגבול ותכננו זאת מראש. דרך נוספת להגיע למונטנגרו היא הדרך הימית. כלי שיט ממדינות שכנות שלחוף הים האדריאטי מגיעים אל העיר בר (Bar). מבחינה תחבורתית, בר היא שער הים של מונטנגרו. יש קו מעבורת סדיר בין בר לעיר בארי שבאיטליה.
השכרת רכב במונטנגרו
מכיוון שמומלץ לטייל לאורך הריביירה של מונטנגרו ולא לפספס את הטיול להרים ולשמורות הטבע המשגעות, התניידות ברכב היא הדרך הקלה ביותר. אני ממליצה לכם להשכיר רכב. תוכלו לקבל השוואת מחירי השכרת רכב ממש כאן.
כדי להשוות מחירים – השכרת רכב במונטנגרו.
שילוב של מונטנגרו וקרואטיה
דרך אחרת היא להגיע לאחת הערים הקרובות, למשל בקרואטיה, לשלב אותן בטיול כמו שאנחנו עשינו. (על צפון הריביירה הקרואטית, דרום הריביירה הקרואטית, אגמי פליטביצה או זאגרב הבירה תוכלו לקרוא בקישורים), ולהיכנס למונטנגרו דרך הגבול היבשתי.
מונטנגרו, ההר השחור
מונטנגרו נקראת על שם היער השחור שכיסה את מדרונותיהם של האלפים הדינריים החוצים את המדינה. עצי אורן עבותים שצפיפותם נתנה את אשליית הצבע השחור. כיום נשאר מהיער רק חלק קטן יחסית. המקומיים קוראים להר השחור "צרנה גורה" בשפתם (Crna Gora). הר לובצ'ן, על רכס האלפים, הינו דוגמה נהדרת להר השחור. הר עם משמעות עמוקה עבור העם המונטנגרי, עליה עוד אכתוב בהמשך.
רצועת החוף של מונטנגרו
במערב המדינה נמצאת רצועת החוף של מונטנגרו לאורך הים האדריאטי באורך של כ- 280 קילומטרים. בצפון הרצועה נמצאת העיר קוטור ובחלקה הדרומי נמצאת העיר אולצין. בטיול שלנו הגענו עד לעיר בר שנמצאת מעט אחרי "אמצע הדרך". אז איפה ביקרנו, איפה ישנו ומה ראינו… קדימה… מתחילים!
מפה עם כל המקומות בהם ביקרנו ועוד כמה המלצות
העיר פטרובץ' (Petrovac)
היעד הראשון שלנו במונטנגרו היה העיר פטרובץ'. עיר קטנה, דרומית לעיר הגדולה בודווה (Budva). פטרוביץ' היא עיר קלאסית להעביר יום או יומיים ברביצה על החוף במשך היום וטיול לאורך הטיילת בשעות השקיעה. מסעדות רבות פרושות לאורך הטיילת, המגישות מבחר מנות של מאכלי ים. המיקום המרכזי של פטרוביץ', בין בודווה ובר, הופך את העיר ליעד מרכזי (ושקט בהרבה מבודווה) לטיול כוכב באזור. אפשר למצוא מלון מפנק במחיר לא גבוה. ממנו לצאת לטיולי יום בשמורת הטבע של אגם סקאדר, העיר בודווה, ודרומה אל העיר בר והעיר העתיקה של בר, כמו שעשינו אנחנו. בקצה הצפוני של הטיילת נמצא סלע ענקי עליו ניתן לטפס ולראות את השקיעות היפות ביותר. נקודת תצפית מעולה ולוקיישן מדהים לצילומים. אכלנו במספר מסעדות לאורך הטיילת. כולן נראו לנו פחות או יותר באותה רמת איכות (גבוהה) ומחיר (נמוך-בינוני) עם תפריט עשיר בדגים ומאכלי ים אך כמובן גם בישולים צמחוניים אותנטיים ובשרים.
איפה לישון בפטרובץ'?
בחרנו להתפנק במלון חמישה כוכבים, קרוב לטיילת עם נוף ים משגע. מלון מליה (AMI Budva Petrovac) ענה על כל הקריטריונים שהצבנו לעצמנו. נוף משגע לים, מיטה נוחה ומפנקת עד מאד, ארוחת בוקר מעולה, בריכה ושאר פינוקי ספא במלון אבל גולת הכותרת היא הקרבה לחוף הים עם חוף שמור לאורחי המלון בלבד. לא לשכוח לקחת מגבות ענק למיטות השיזוף בחוף (תשלום סמלי עבור המיטות). החוף חולי ונעים.
עוד מלונות מומלצים בפטרובץ'
אגם סקאדר (Lake Skadar)
אגם סקאדר הוא האגם הגדול ביותר באזור הבלקן. הוא נמצא בין שתי המדינות – מונטנגרו ואלבניה. כשני שלישים משטח האגם נמצא בחלקה של מונטנגרו ומוכרז כשמורת טבע. מפלס המים של האגם משתנה לאורך חודשי השנה ובהתאם לכך גודלו, בין 370 ל- 530 קמ"ר. באגם קיים מגוון ביולוגי יוצא דופן של לא פחות מ- 250 סוגים של בעלי כנף ועופות מים, ביניהם שחפים, חסידות, נשרים, אנפות וציפורי טרף שונות. האגם עצמו והחופים סביבו משמשים ביוטופ גם לחיות יבשה רבות ומהווים גן עדן לחיות ולאוהבי טבע.
כניסה לשמורת הטבע
אנחנו הגענו לעיירה וירפאזר (Virpazar), ממנה ניתן לצאת למגוון עצום של מסלולי שייט (סירות וקייקים) והליכה סביב האגם, עם אחת ממספר גדול של חברות שייט שנציגיהן נמצאים סביב המזח. אני ממליצה ליצור קשר לפני ההגעה עם אחת החברות בכדי לחסוך זמן מיותר של ניסיונות השוואה בין החברות השונות. למרביתן יש אתרי אינטרנט שאפשר למצוא בחיפוש פשוט. יש לקחת בחשבון שהסירות בגדלים משתנים, מתאימות למספר משתנה של נוסעים ולמשך זמן שונה של סיורים.
שייט באגם סקאדר
אנחנו סגרנו מראש עם חברת "הצפרדע המוזהבת" (The Golden Frog), שנמצאה כמהירה ויעילה במענה על מיילים. אנחנו בחרנו בשייט פרטי (ארבעה אנשים) בעלות של חמישים יורו לכולנו, שכללו נהג, מדריך, שתייה קרה ושעתיים קסומות של שייט סביב האגם עם קפיצה מרעננת למים באמצע. קחו בחשבון עלות של כ- 4 יורו לאדם כניסה לשמורה עצמה (ילדים בחינם).
איפה לאכול בשמורת סקאדר?
לקראת סוף השייט ראינו מסעדה פשוטה המגישה דגים טריים לצד הכביש וקיבלנו עליה המלצות חמות מהמדריך. הגענו אליה כשיצאנו מהשמורה ואני בהחלט יכולה להגיד שהפשטות והצניעות של המקום הפכו את החוויה לאותנטית וטעימה במיוחד. המסעדה נקראת Riblji restorant – Ribolovac ואין לה כמובן אתר אינטרנט. פשוט תשאלו שם – כל המקומיים והמדריכים מכירים.
בודווה (Budva)
העיר המרכזית לאורך רצועת החוף המונטנגרית, שהפכה למטרופולין תיירותי, עמוסת תיירים בחודשי הקיץ, על הטיילת שלאורך החוף. מוזיקה רועשת המגיעה מבתי קפה, מסעדות ומועדוני לילה מאולתרים ממש על הטיילת, בשילוב עם דוכני אוכל רחוב וריחות של דגים על האש. בודווה של הלילה נראית כמו מופע אור קולי אחד גדול. בשבילנו היא הייתה רועשת מידי עם בילויי לילה שפחות מדברים אלינו והסתפקנו בהליכה לאורך הטיילת, אך היא מאד פופולרית בקרב תיירים. היאכטות המרשימות העוגנות במרינה והעיר העתיקה של ממוקמות בקצה הצפוני של הטיילת. בודווה העתיקה בנויה על חצי אי ומוקפת חומה, השומרת בתוכה מבנים היסטוריים מהתקופה הונציאנית, רחובות צרים וסמטאות ציוריות עמוסות בחנויות של מזכרות, מסעדות ביתיות, בתי קפה וחנויות בוטיק מעוצבות. בודווה היא עיר עם הפכים – ישן מול חדש, וילות מפוארות מול בתי אבן היסטוריים, יאכטות במרינה מול סירות דייגים קטנות, חיי לילה אינטנסיביים מול חופים שקטים ביום.
מלונות מומלצים בבודווה
סבטי סטפן
כשישה קילומטרים דרומית לעיר בודווה נמצא אי קטנטן, המחובר ליבשה בכביש צר על סוללה שנבנתה במיוחד. בעבר שימש האי כפר דייגים וכיום אתר נופש קייצי לעשירי וידועני העולם. בסוף שנות הארבעים התקבלה החלטה להפוך את האי למתחם מלונות יוקרה ומאז ביקרו בו נשיאים, שחקנים, זמרים, מדענים מפורסמים ורבים אחרים. הכניסה לאי היא רגלית בלבד עבור מי שאינו מתגורר על האי.
עיר הנמל בר
העיר בר בדרום מונטנגרו משמשת שער הכניסה הימית למדינה. העיר נוסדה במאה ה- 6 לספירה . היא ממוקמת על חוף הים האדריאטי מנגד לעיר האיטלקית בארי, השוכנת מעברו השני של הים (לכן באיטלקית העיר בר נקראת "אנטיברי", שפירושו – מול העיר האיטלקית בארי). בין השתיים ישנה מעבורות למעבר מהיר בין שתי המדינות.
קתדרלת סנט ג'ון ולדימיר (The Cathedral of St. John Vladimir)
האטרקציה המרכזית בעיר בר היא ללא ספק קתדרלת סנט ג'ון על הכיפות המוזהבות שלה שבכלל מזכירה מבנה של מסגד. בנייתה החלה לפני 20 שנים והיא ממוקמת במרכז העיר בר, לא רחוק מהחוף. שטחה של הקתדרלה הוא 1200 מ"ר וגובה כיפתה הגבוהה הוא 41 מטרים. הייחודיות של הקתדרלה היא ללא ספק ציורי הקיר המרשימים שבה, המצוירים מרצפה עד תקרה במאות מטרים רבועים. הקתדרלה הוקמה לזכרו של סנט ג'ון ולדימיר, הקדוש הסרבי הראשון והמגן של העיר בר.
סטארי בר
העיר העתיקה של בר ממוקמת מעל הר רומיה, הסמוך לעיר בר. היא נחשבת לאחד האתרים הארכיאולוגים המבוצרים הגדולים ביותר שנשתמרו במצב טוב. העיר נבנתה במרחק מרצועת החוף עקב התקפות פיראטיות על העיר במאות ה- 15 וה- 16, בתקופת השלטון הונציאני באזור. לאורך כל השנים לאחר מכן, הייתה סטארי בר נתונה תחת שלטונות של כובשים והיא נהרסה עם השנים. בשנת 1979 נפגעה העיר קשה מרעידת אדמה באזור. רק בשנים האחרונות החלו המונטנגרים להשקיע בפיתוח המקום ותושבים רבים חוזרים ובונים את בתיהם במקום היפה הזה, המוקף בכרמי זיתים ומשקיף לעבר נוף משגע. במקום ניתן למצוא אמת מים שנשתמרה מהמאה ה- 16, שרידי כנסיה וארמון. ניתן לטפס על אחת מהחומות שנשתמרו ולהשקיף סביב. הכניסה למקום היא בתשלום סמלי.
הר לובצ'ן (Lovcen National Park)
אל הר לובצ'ן הגענו בנסיעה מפטרובץ' בדרך לעבר מפרץ קוטור. הר לובצ'ן נחשב לאחד מסמלי מונטנגרו ומשמש תפקיד חשוב בזהות הלאומית של המונטנגרים. הר לובצ'ן הוכרז בשנת 1952 כפארק לאומי. בראש ההר, על אחת מפסגותיו, נמצא מאוזוליאום, בו קבור המנהיג, המשורר – הפילוסוף, פטר השני פטרוביץ' נייגוש (Peter ll Petrovic Njegos) שנחשב לשליט הגדול של שושלת פטרוביץ'. הוא התחנך ברוסיה ולאחר חזרתו למונטנגרו הוסמך כבישוף וקיבל את ההכרה גם מרוסיה שהייתה גורם בעל השפעה באזור. הוא ייסד במונטנגרו מערכת חינוך, מערכת מס ומשפט, הקים צבא וסנאט, כיאה למדינה מודרנית.
המאוזוליאום של פטר השני פטרוביץ' נייגוש
המאוזוליאום, מקום קבורתו של המנהיג המונטנגרי הגדול, נבנה במשך 20 שנים ונפתח לקהל בשנת 1974 (ישנה עלות כניסה למאוזוליאום, בנוסף לעלות כניסה לפארק הלאומי של הר לובצ'ן). 461 מדרגות (שנספרו אחת אחת בעלייה), שנחצבו בהר, מובילות אל קצה ההר. בסיומן ישנו שביל קצר המוביל לרחבת המאוזוליאום.
הנוף עוצר נשימה. מצד אחד רואים את אגם סקאדר ומצד שני את מפרץ קוטור. בהחלט מובן מדוע המונטנגרים מקדשים את ההרים שלהם ובמיוחד את הר לובצ'ן. במרכז המאוזוליאום נמצא פסל ענקי של המנהיג כשמאחוריו נשר. מאחורי הפסל תמצאו מדרגות המובילות לקומת הקרקע, שם נמצא הקבר עצמו. ממליצה לצאת החוצה וללכת לחלקו האחורי של המבנה. משם מוביל שביל קצר נוסף לקצה הפסגה – יעד מושלם לנוף משגע.
מפרץ קוטור
הדרך למפרץ קוטור
מהר לובצ'ן בחרנו לרדת אל קוטור בדרך היפה יותר אך הקשה בהחלט לנהיגה (דרך מספר P1). הדרך מפותלת מאד. ליתר דיוק 26 פיתולים לארכה, כאשר ברובה המכריע נתיב אחד משמש את הנסיעה לשני הכיוונים. פעמים רבות צריך לעצור כיוון שאוטובוס נתקע או חסם את המעבר ואז מתחילים את התמרונים הקשים של קדימה ואחורה. הנוף אל עבר מפרץ קוטור הוא מהיפים שראיתי. יש מספר נקודות לעצירה ולתצפית בדרך. מפרץ קוטור הוא למעשה חיבור של ארבעה מיצרים שצוקים גבוהים מקיפים אותם. צבע המים הנשקף הוא בגווני הטורקיז, שכן הוא מכיל בתוכו את השתקפות הצוקים והצמחייה סביב.
קוטור
העיר העתיקה של קוטור הינה עיר מבוצרת עם חומה גבוהה ורחבה. כשעוברים בשער המרכזי מגלים מאחוריו מבוך של רחובות צרים, סמטאות עם בתי אבן, כנסיות מימי הביניים, קתדרלות, וארמונות מהתקופה שהונציאנים שלטו במקום, כיכרות רחבות עם הרבה בתי קפה מודרניים ומסעדות חדשות וותיקות סביבן. שפע של שליטים על קוטור השאירו אחריהם שפע של סגנונות בנייה ומבנים מתקופות שונות, מה שהכניס את העיר לרשימת המורשת התרבותית של אונסק"ו. הקתדרלה של טריפון הקדוש, שנבנתה במאה ה- 12, המוקדשת למגן העיר – סווטי טריפון, היא הגדולה והמרשימה בעיר. לאחר שניזוקה ברעידת אדמה, שופצה ואפשר עדיין לראות שצריחיה לא זהים. מומלץ גם ללכת לאורך חומות העיר ולהציץ על הסמטאות מלמעלה. למי שבכושר טוב – מומלץ לטפס כ- 1400 מדרגות (חלקן שבורות ובגבהים משתנים) אל עבר מצודת סאן ג'ובאני, מעל חומות העיר. משם מובטח נוף משגע לעבר המפרץ כולו.
מה אוכלים בקוטור?
כשתהיו רעבים, חפשו את מסעדת סאלה סנטה (Konoba Scala Santa). המסעדה הוותיקה ביותר בקוטור, שנפתחה לראשונה בשנת 1931, מקרינה קסם אותנטי ותפריט משובח המבוסס על דגים ומאכלי ים אך אפשר למצוא גם בשרים ותוספות טעימות. ברחבה שלפני המסעדה (אם יושבים בטרסה בחוץ) מתקיימות הופעות מוזיקה חיה בחודשי הקיץ. פינה קסומה לשעות אחר הצהריים והערב.
איפה לישון בקוטור?
אנחנו בחרנו שלא לישון בתוך העיר העתיקה, בה אין חנייה לרכב וההתנהלות עם מזוודות מעט קשה. מצאנו דירה חלומית, מעוצבת בטוב טעם עם כל הפסיליטיס הנדרשים, במרחק של מספר דקות הליכה משער העיר העתיקה. חיכה לנו אפילו בקבוק יין מהיקב של בעלי הדירה. בעלי הדירה, זוג מקסים, שהמליצו על המסעדות הטובות ביותר, מה כדאי לראות בסביבה ולקחו אותנו לשייט בספיד בואט שלהם לטיול של חמש שעות בכל מפרץ קוטור ומחוצה לו.
עוד מלונות באזור קוטור
Hotel Palazzo del Mare – Essenza
Boutique Hotel Casa del Mare – Vizura
שייט במפרץ קוטור
בשייט ביקרנו בתעלות חפורות בהר ששימשו מסתור לצוללות בזמן מלחמת העולם השנייה, במערה הכחולה, (וגם שחינו בה), באי הקטן "גבירתנו של הסלעים", בעיירה פראסט (Perast), בחוף ים משגע ובמסעדת דגים מדליקה. סיור של חמש שעות בעלות של כ- 250 יורו לכל המשפחה בסירה גדולה וחדשה. סיורים נוספים יוצאים מהמרינה של מפרץ קוטור (או סיורים קצרים יותר מהטיילת של פראסט) אל האי "גבירתנו של הסלעים".
העיירה פראסט והאי "גבירתנו של הסלעים"
העיירה פראסט – עיירה ציורית, על קו המים, בה היה בית הספר הימי של מונטנגרו ובה הכשירו ימאים רבים. אפשר לטייל בעיר על הטיילת היפה, בין בתי האבן המפוארים. האי "גבירתנו של הסלעים" (Gospa od Skrpjela) – הינו אי מלאכותי קטן הממוקם ממש מול הטיילת של פראסט. האי נוצר על ידי אבנים גדולות אותן הביאו הימאים בסירות המפרש שלהם לפני מאות שנים. האגדה מספרת כי הימאים מפראסט מצאו במקום אייקון של האם הקדושה שהגיע מספינה טרופה והחליטו לבנות כנסייה במקום בשנת 1630. על האי אין עצים אלא רק הכנסייה שכיפתה צבועה בתכלת. הביקור שלנו במונטנגרו בהחלט השאיר טעם של עוד. תחושה מופלאה של גילוי מדינה קסומה ופחות מוכרת. הרים, אגמים, רצועת חוף ומפרצים עם נופים בראשיתיים מרהיבים במדינה הבלקנית הקטנה.
להמשך החופשה שלנו בקרואטיה מוזמנים לקרוא בקישורים הבאים:
- צפון הריביירה הקרואטית – על זאדאר ושיבניק.
- דרום הריביירה הקרואטית – על ספליט ודוברובניק.
- אגמי פליטביצה.
- זאגרב, בירת קרואטיה.
גלית אחה"צ טובים,
תודה על המיילים שאת שולחת.
אני מכין כעת טיול של שבועיים לסרביה והאזור ההרי הגבוה במונטנגרו.באזור החוף כבר טיילנו בעבר.במידה ויש לך חומר שהכנת על אזורי שמורות הטבע בפסגות מונטנגרו אשמח מאוד לקבל.אנו זוג בני 70+ ומטיילים בעיקר בטבע והנוף,בכפרים ועיירות,פחות בערים הגדולות.
בברכה
בנצי
אני שמחה לשמוע בנצי שאתה נהנה מהמיילים שלי 🙂 הפעם לא ביקרנו באזור ההררי של מונטנגרו ובשמורות הטבע המדהימות ששם. אולי אעזר בהמלצות שלך כשתחזור. תהנו!!!
איזה טיול נפלא! תמונות משגעות ונופים עוצרי נשימה. תודה על פוסט עשיר במידע שנכנס למועדפים. לגמרי בתוכנית
תודה רבה מלי שקראת ואני שמחה שאהבת. בהחלט יעד ששווה להגיע אליו, לפני שיהפוך למקום גדוש בתיירים. הנופיש שם עוצרי נשימה "על באמת"!!!
יקירתי מעל הכל יש לך צילומים שהם פיגוז. אהבתי אותם מאד. התאורים שלך קולחים ומעניינים. הוספת לי אתרים שלא ביקרתי בטיול הקודם. רק הבעיה הר לובצ'ן על 461 מדרגותיו. אין מעלית שחוסכת את המדרגות? אחרת אצטרך לוותר.
המערה הכחולה נראית נהדר. הייתי לוקחת בדיוק אותו סיור של ט שעות. נשמע לי ממצה. תודה לך.
תודה רבה רחל שקראת. אני שמחה שאהבת ושתאמצי כמה מההמלצות. לצערי אין קיצורי דרך כדי להגיע למואוזילאום בהר לובצ'ן. 461 מדרגות… אבל כמו שאת יודעת יש באזור עוד מלא מקומות משגעים עם תצפית נהדר!
מקסים. מקסים. מקסים. קצת קשה היה לי להתרכז בהסטוריה ובתיאורים כי התמונות עוצרות נשימה!
אם זה בגלל התמונות אז זה בסדר 🙂 שמחה שאהבת רחלי ותודה על שאת קוראת מתמידה!
האזור הזה נראה משגע. מאוד רוצה להגיע אליו. תודה על המידע הרב.
אגב, אם הזכרת דרכי הגעה, אפשר להוסיף עוד אחת. יש קו רכבת בין בלגרד לבאר שהקטע שלו שבתוך מונטנגרו ידוע כמאוד יפה. הקו נבנה בימיו של טיטו. הוא אורך שעות רבות (לא זוכרת כרגע כמה) ונחשב לפלא הנדסי.
תודה שקראת זיוה. אכן יש קו רכבת במחבר בין בלגראד לבר אבל הוא אורך 12 שעות ונראה לי פחות רלוונטי לטיול מהסוג שכתבתי עליו לכן זה נשאר בחוץ… משאירה את המומחיות לך 🙂
פוסט מקסים עם המון מידע! התמונות עושות המון חשק. בדיוק שוקלת לקיץ הבא את מונטנגרו בלבד ובודקת איך לחלק את הזמן בין האיזור שאת היית לשמורות בצפון.
תודה טלי שקראת. מונטנגרו אכן נהדרת. ממליצה לך לפחות עוד שלושה ימים לחלק הצפוני..
רק לפני חודש חזרנו מטיול עצמאי במונטנגרו הקסומה…נהנתי לקרוא את מה שכתבת וגם לצפות בתמונות המהממות. תבורכי. יישר כוח. אשמח לעקוב אחר הפוסטים שלך.
איזה יופי שכבר ביקרתם במונטנגרו. מקום בהחלט קסום שמשאיר טעם של עוד. צרפתי אותך למנויים של הבלוג. בכל פעם שאוציא מייל חדש יגיע ישירות אלייך 🙂 המייל הראשון בדרך אלייך ממש עכשיו. בדקי שלא מגיע לספאם.
יופי של פוסט ומדינה שבהחלט מחכה לי. אני לא עומדת בשילוב של ים ומבני אבן עתיקים. מבין המקומות שתארת שמורת סקאדר קרצה לי במיוחד והתיאור שלך של מסעדת הדגים שאין לה אתר אינטרנט (שבימינו זה דבר שכמעט לא נתקלים בו) מזכירה לי שהפשטות תמיד מנצחת. גוזרת ושומרת
בהחלט הפשטות מנצחת! היטבת לסכם! מונטנגרו נהדרת ואגם סקאדר מופלא! סעו לטייל שם ותהנו מאד 🙂 תודה אורית שקראת והגבת
תמונות מעלפות! לא ידעתי שהיעד הזה כל כך עשיר ומגוון! חשבתי רק לעשות בו טרקים אבל אני רואה עכשיו שיש המון מה לעשות. תודה על המפה השימושית : )
תודה רבה כרמל! בהחלט יעד שיש בו הרבה מה לעשות. ותודה על המחמאה על המפה… היא הראשונה שלי 🙂
כתבת מקסים! גם מעניין וגם שימושי והתמונות נפלאות. ממש עושה חשק לטייל במונטנגרו.
תודה איריס שקראת. אני שמחה לשמוע שעושה חשק. ממליצה מאד מאד לבקר שם!
נשמע כמו יעד סופר מסקרן ועשיר. יופי של מידע והצילומים, כמו תמיד, נפלאים.
יעד באמת מלא בכל טוב. יש שם הכל מהכל. עדיין לא מאד מאד מתוייר שם ולכן מומלץ להעביר את מונטנגרו לעדיפות עליונה ברשימת המקומות לביקור 🙂
מונטנגרו זה אחד היעדים שאני ממש רוצה להגיע אליו כבר המון זמן. עכשיו עוד יותר. תודה גלית על שלל המידע
אני שמחה לשמוע עינת. כיף שקראת ועוד יותר שהחשק עלה! סעי ותהני!
טיול משגע היה לכם. ממש וואוו. כל הזמן חשבתי שיכול להיות שעדיף לטייל במונטנגרו עכשיו ולא בקרואטיה, שם נהייה ככ צפוף. תודה על כל הפרטים החשובים. עושה חשק לטייל שם.
תודה ציפי שקראת ושמחה שאהבת. מונטנגרו נהדר. גם קרואטיה. צריך לברור נכון את המקומוןת ולשלב יעדים כך שלא יהיה עמוס מידי או לטייל מחוץ לעונת התיירות. אנחנו שילבנו את קרואטיה עם מונטנגרו והיו שבועיים קסומים!
עדיין לא יצא לי לבקר במונטנגרו, היא נראית ממש כמו שכתבת: פשוטה ולא יומרנית, למרות שהנופים בתמונות משגעים. איך האנשים של מונטנגרו?
מונטנגרו נהדרת! גם האנשים שלה. חברותיים מאד ואוהבים את התיירים. ממליצה לך בחום לבקר בה. תודה עופר שקראת 🙂
הי,
תודה על המידע 🙂
מה הייתה חלוקת הימים בין המקומות השונים?
הי, אנחנו בילינו שני לילות באזור בודווה (בעיר פטרובץ') ועוד שני לילות במפרץ קוטור. אפשר להעביר ברצועת החוף של מונטנגרו הרבה יותר ימים ואפילו להגיע ללינה באזור שמורות הטבע ההרריות. אנחנו הגענו למונטנגרו אחרי חופשה ארוכה בריביירה הקרואטית ו"נגמר" לנו הזמן…
שמחתי לקרוא את ההמלצות.שאלה:האם הכבישים קשים לנהיגה?
מרבית הכבישים היוצאים מקו החוף לעבר שמורות הטבע וההרים הם כבישים צרים מאד. במקומות עם הרבה תנועה (כמו הירידה מהר לובצ'ן למפרץ קוטור) הנסיעה יכולה להיות מאד איטית ומאתגרת עם הכבישים הצרים. נסיעה לאורך קו החוף לא היוותה בעייה בכלל.
גלית היקרה,
פוסט נפלא ולא ברור לי מדוע לקח לי 5 שנים כמעט לגלות אותו.
העיקר שמצאת בסוף 🙂