מאז ומתמיד העדפתי את זה שכבר ראה דבר או שניים. את זה שכבר ישבו עליו, שהיה תלוי אצל מישהו אחר, שפעם אחר אהב ועכשיו מוכן להיפרד ממנו. להחזיק בפיסת היסטוריה, להתחבר לאנשים דרך חפצים, דרך סיפורים השמורים מאחורי כל אחד מהם. "בימים ההם בזמן הזה", הברכה שמברכים על נרות החנוכה מיושמת אצלי ביום יום בכל הקשור לחפצים שכבר עברו דבר או שניים. שוק פשפשים הוא מקום קסום למצוא כאלה מציאות. על שוק אחד כזה בעיר מינכן אספר כאן.

תמונות משפחתיות ישנות
תמונות בשחור לבן על שולחן האוכל שלנו שהיה פעם דלת עתיקה בסין. סבא וסבתא מסתכלים עליי ופרפרי הלב מרפרפים בכנפייהם

מסבא וסבתא, אחרי שנפרדנו, שכבר לא יכלו לתת בעצמם, לקחתי כמה פיסות נוסטלגיה. זכרונות לעולמים. מטפחות בד של סבא שהיו מעומלנות ומגוהצות באהבה רבה, מפת שולחן לבנה, סכו"ם שהשתמשו בו רק בארוחות חגיגיות, ועכשיו מוצפן היטב והכסף כבר השחיר. משהו שנגעו בו, אהבו אותו, השתמשו בו ועכשיו אני יכולה להפליג בדמיונות איתו.

פרטי וינטג' שנקנו בשוק פשפשים
שידה שעברה כמה גילגולים. הגיעה איתנו מהארץ למינכן, נצבעה, הידיות הוחלפו, הטפט בחלק הפנימי הודבק ועכשיו היא שוב אהובה

כשעברנו להתגורר במינכן, כבר לפני יותר משש שנים, היה ברור שאי אפשר לקחת הכל איתנו. מה לעשות? אספנית שכמוני עם תכולת בית של ארבעה ילדים, הייתה צריכה לוותר. לפחות על חלק. סצינת "היד השנייה" והגראז' סייל לא הייתה פופולארית בארץ אז. בטח לא כמו באירופה. בטבעון, איפה שעומד (עדיין) הבית שלנו, אפשר היה לראות מידי פעם שלט מאולתר בכתב יד המכוון למכירת בית (גראז' סייל) והחלטנו לאמץ את הקונספט.

לא מעט דברים התגלגלו והגיעו לבתים חדשים אבל היו גם לא מעט דברים שהגיעו למינכן, אחרי הפלגה ארוכה בים. דברים שאהבנו ודברים שאחרים אהבו לפנינו. כאן, נגלה לי עולם ומלואו. שווקי פשפשים, ענתיקות, וינטג', יד שניה, גם רטרו שרוצה להיות כמו. בגדים, תכשיטים, כלי בית, רהיטים, מנורות, ציורים. אמייל ועץ ובד ונייר ומתכת וקרמיקה.

נכון שבטיולים שונים באירופה הגענו לשווקים המתויירים, לחוות, לראות ואולי גם הצלחנו לסחוב משהו קטן אבל כאן… מבקרת על בסיס קבוע  בשווקים קבועים, בשווקים מזדמנים וחד פעמיים. ונהנית. מטרים על מטרים של נוסטלגיה. זכרונות על המשקל.

שוק פשפשים בקפרלו (Keferloh), מינכן

שוק פשפשים Keferloh מינכן.
שוק פשפשים בקפרלו (Keferloh), מינכן

אחד האהובים עליי הינו שוק הפשפשים בקפרלו (Keferloh). השוק ממוקם כחצי שעה ממרכז מינכן לכוון מזרח. הוא פתוח בכל יום ראשון הראשון של החודש, חוץ מחודש ינואר שכנראה אחרי החגים והקור המקפיא גרמו אפילו לגרמנים לקחת "חודש חופש" (למציאת מועדי הפתיחה של השוק ניתן להתעדכן באתר השוק).

פרטי וינטג' שנקנו בשוק פשפשים
תקליטים ישנים

במתחם מגוון דוכנים "מאולתרים" כביכול. כל אחד שרוצה ומסדיר את התשלום מראש יכול לפרוק את מרכולתו הישר מתוך תא המטען של האוטו או על גבי שולחנות שהביא מראש. עם הזמן למדתי לזהות את בעלי הדוכנים (טוב… את חלקם לפחות). הם ממקמים עצמם במקומות קבועים במתחם כך שניתן יהיה להגיע ישירות אליהם, מה שמתאים מאד למי שאוהב סגנון מסוים ויודע למה לצפות בכל דוכן.

שוק פשפשים Keferloh מינכן.
מציאות בשוק
דוכנים בשוק הפשפשים בקפרלו (Keferloh)

ישנן חנויות מקורות במבנה מוארך עם חדרים חדרים המקושרים ביניהם. מאין מבנה של אורווה ישנה, ובקומה השנייה ישנו חלל גדול ופתוח של כמה מאות מטרים מקורים המלאים בנוסטלגיה.

שוק פשפשים Keferloh מינכן
סוס מישהו?

במתחם הגדול בחוץ ישנה מסעדה בווארית טיפוסית שעברה לאחרונה שיפוץ רציני, פיסה היסטורית בווארית אף היא, וביר גארדן מקסים לשבת בחוץ (איך לא?), עם גן משחקים לילדים כדי שההורים יהיו פנויים להסתובב או להרטיב את הגרון עם בירה מקומית בסיפלי בירה ענקיים כמיטב המסורת המקומית.

שוק פשפשים Keferloh מינכן.
ביר גארדן בשוק

בהתחלה הייתי מופתעת מכך שאנשים ממש עובדים בשווקי פשפשים. עוברים משוק לשוק ברחבי גרמניה כולה וממלאים את השבוע באיסוף ומכירה של דברים שמחפשים בית חדש. התפיסה האקולוגית של מחזור אשפה הולכת יד ביד עם שווקי הפשפשים. הרבה יותר פשוט ואקולוגי וידידותי לסביבה למחזר חפצים, לעשות בהם שימוש חוזר במקום להגדיל את הרכישות של מוצרים חדשים. מודה, שהחיבור הראשוני שלי לפרטי וינטג' הוא מהמקום הסנטימנטלי והעיצובי ואחר כך האקולוגי.

סטיילינג ביתי עם פרטי וינטג' בנגיעה אישית

פרטי וינטג' שנקנו בשוק פשפשים
צלחות וינטג' על מדף עתיק

אני מאד אוהבת לשלב בסטיילינג הכללי של הבית פרטי וינטג' עם שיק וקסם. לפעמים משפצת רהיט, לפעמים מניחה על או ליד. הילדים כבר מכירים את שגרת יום ראשון הראשון של החודש ומרימים גבה בכל פעם שאני מציבה באיזו פינה את הרכישה החדשה. מודה לשותף שלי בנסיעות, בבחירות ובסחיבות, שנראה לי שגם הוא קצת התאהב בחיידק. הזמינות ומבחר הפריטים העצום אכן מאפשרים לאוהבי הז'אנר שכמותי לפרוח.

מילון מונחים

מצרפת לכם כאן מילון קטן למונחי הז'אנר הנוסטלגי

וינטג'

מושג הלקוח מעולם היין כשמדברים על התיישנות היין והשבחתו. הכוונה היא לפרטי ריהוט ולבוש בני עשרים שנה ומעלה (שאינם ענתיקה, בני עשרות רבות או מאות של שנים), ובעלי מאפיינים מובהקים של התקופה בה יוצרו כגון הגזרה, הבד, טכניקות הגימור, פרטי העיצוב וכדומה.

ענתיקה

פריטים ישנים. נוהגים לכנות משהו כענתיקה אם הוא בן למעלה ממאה שנים.

רטרו

פרטי אופנה או ריהוט חדשים שנעשו בהשראת סגנונות ישנים יותר.

יד שניה

פריטים שנמצאים בבעלות שניה. פריטים אלו יכולים להיות גם וינטג', ענתיקה או רטרו.

שוק פשפשים Keferloh מינכן.
לדמיין למי היו שייכות הנעליים

בלוגריות של טיולים מאירות את החודש

אז "בימים ההם בזמן הזה" כמובן מתקשר לנו עם חנוכה, חג האור האולטימטיבי.ובהקשר האור, אני רוצה לספר לכם על מיזם מיוחד, מאיר עיניים – "בלוגריות טיולים מאירות את החודש" הוא נקרא. לכבוד חג החנוכה ובמהלך חודש דצמבר, בלוגריות של טיולים מאירות ומפנות זרקור אל עבר עמותות או ארגונים חברתיים על מנת להעלות את המודעות החברתית והחשיבות בקיומם. אני בחרתי להאיר שתי עמותות, שתיהן קשורות ללב ליבה של החברה, לילדים שלנו, כי כל אחד הוא אור קטן וכולנו אור איתן.

עמותת "כנפיים של קרמבו" –

"כנפיים של קרמבו" הינה תנועת נוער, הראשונה מסוגה בעולם, לילדים ונוער עם ובלי צרכים מיוחדים. התנועה מובילה שינוי חברתי, בפעילות בלתי פורמאלית במודל של חונכות אישית במסגרת קבוצתית. הפעילות המשותפת תורמת להגברת המודעות לאוכלוסיות מיוחדות ונותנת מענה לצרכים הרגשיים והחברתיים של כל הלוקחים חלק בפעילות. בימים אלו העמותה נמצאת בסכנת סגירה. נדרש לעמותה תקציב קבוע, יציב וארוך טווח מהמדינה, שיאפשר תמיכה בקיים וצירוף אלפי ילדים הממתינים ברשימות המתנה.

כאן ניתן לחתום על העצומה למען "כנפיים של קרמבו".

עוד פרטים על העמותה ניתן למצוא כאן או בעמוד הפייסבוק שלהם, כאן.

עמותת "כפר נהר הירדן" –

כפר נהר הירדן הוא כפר נופש לילדים המתמודדים עם מחלות כרוניות, גנטיות ומחלות מסכנות חיים. (השבוע מתקיים בכפר "מחזור סכרת" לדוגמא). הכפר ממוקם בגליל התחתון, בגבעת אבני. הכפר מציע לילדים החולים חוויות בלתי נשכחות, מלאות הנאה ועניין ובטוחות מבחינה רפואית. בכפר מרכז רפואי חדשני המאוייש במשך כל מחזור הנופש על ידי צוות רפואי המוסמך לטפל בילדים. המוטו של העמותה הינו לספק לילדים כיף והנאה, צמיחה, גיבוש ואתגרים. לתת להם חוויות שמחה משנות חיים, העצמה אישית וחברתית, יצירת קשרים חדשים, גילוי עולמות תוכן חדשים ופיתוח מיומנויות חדשות. חשוב לציין כי הנופש הניתן לילדים ולמשפחות הוא ללא עלות מצידם ועל כן נדרשים משאבים רבים. יש מספר דרכים בהן ניתן לעזור, להתנדב ולתרום. ניתן למצוא על כך פרטים באתר העמותה, כאן.

מאחלת לכולם חג שמח, חג מואר, עם הרבה נפלאות.

אם אתם אוהבים לטייל בשווקים ולמצוא מציאות אופייניות למקום, אולי יעניין אתכם לראות מה קניתי בשווקים הססגוניים בצ'יינה טאון בסינגפור. מוזמנים להיכנס לכאן:

לחגוג כמו סינים – ראש השנה הסיני בסינגפור

רוצים לקבל עדכונים על פוסטים חדשים, הזמנות למסעות בעולם או אולי לקבל השראה?

הרשמו ואני מבטיחה להיות בקשר

מייל ראשון אמור להגיע אליכם אחרי שתכניסו כאן את הפרטים שלכם. אם אתם לא רואים, אנא בדקו שלא הגיע לדואר ספאם