אחת הסיבות הראשונות שרציתי לבקר באתונה הייתה לבקר באקרופוליס. המון מקומות קסומים לחופשת בטן-גב, המון ערים צבעוניות ותוססות עם אמנות רחוב משגעת אבל אקרופוליס אחד. האקרופוליס, "העיר העליונה", זו שכולם נושאים עיניים אליה, הקרובה לאלים, העוצמתית… ללא ספק בראש רשימת ה"אטרקציות באתונה".
הגעתי לאתונה, טיפסתי על מדרגות השיש הגבוהות של האקרופוליס, עמדתי מול שרידי הפרתנון, שנבנה באמצע המאה החמישית לפנה"ס כהודיה לאלה אתנה, מול פסגת הארכיטקטורה היוונית ובהחלט הרגשתי את העוצמה. את גודל המעמד. אחרי הביקור הראשון באתונה, הבנתי שהתקופה המודרנית הביאה לצמיחתם של אקרופוליסים נוספים, אקרופוליסים חדשים, מודרניים באתונה.
אטרקציות באתונה – אקרופוליס חדש
שני מבנים ארכיטקטוניים מרשימים מאד בעיני נבנו בעשור וקצת האחרונים באתונה. מבנים בעלי ארכיטקטורה מרשימה, המבוססים על שימור העבר עם פרשנות לעתיד. שני המבנים הם בעלי קשר עם סביבתם העירונית, צמחו בתוכה ומשמשים נדבכים תרבותיים חשובים ביותר למורשת היוונית. אני מדברת כמובן על מרכז התרבות החדש על שם "סטברוס ניארכוס" ועל מוזיאון האקרופוליס.
מרכז התרבות החדש על שם "סטברוס ניארכוס" (Stavros Niarchos Foundation Cultural Center)
האקרופוליס המודרני החדש של אתונה היא בהחלט הגדרה מתאימה בעיניי למרכז התרבות החדש ״סטברוס ניארכוס״ שנפתח בעיר בשנת 2017. המרכז תוכנן על ידי האדריכל האיטלקי רנזו פיאנו, המתפאר בתכנון מבנים ידועים כמו מרכז פומפידו בפריז.
המרכז ממוקם בשכונת קליתאה (Kallithea), כ- 4 קילומטרים דרומית למרכז העיר אתונה, באזור בו נשארו מגרשי חנייה גדולים מפרויקט המשחקים האולימפיים משנת 2004, על שטח של 170 דונמים. החזון בהקמת המבנה היה יצירת מרחב הפתוח לכולם, בו לכל אחד יש גישה חופשית להשתתפות בשלל פעילויות ואירועים תרבותיים, חינוכיים, אתלטיים, סביבתיים ופנאי.
מי היה סטברוס ניארכוס?
המרכז נקרא על שמו של טייקון הספנות היווני סטברוס ספירו ניארכוס (1909-1996) שנולד באתונה למשפחה עשירה, למד והתחנך בבתי הספר הפרטיים הטובים ביותר באתונה, הצטרף לעסק המשפחתי ופיתח את ענף שילוח הסחורות בחברה המשפחתית. חברת השילוח הבינלאומית שהייתה ברשותו הפעילה בשיאה יותר מ- 80 מכליות נפט שהביקוש להן עלה מאד בשנת 1956 לאחר משבר תעלת סואץ שהגדיל באופן משמעותי את הביקוש. ניארכוס הפך למיליארדר ועם מותו בשנת 1996 הוערך הונו בשווי של 12 מיליארד דולר. הוא הותיר 20% מהונו לקרן נאמנות צדקה שתוקם על שמו. ואכן, מרכז התרבות הוקם מכספי הקרן בעלות כוללת של 630 מיליון דולר. במרכז שוכנים הספרייה הלאומית של יוון והאופרה הלאומית היוונית והקרן ממשיכה לתת מענקים גדולים על מנת ליישם אירועים ציבוריים בחינם.
הסיפרייה
מרכז התרבות
מרכז התרבות הועבר לבעלות המדינה היוונית ב- 23 בפברואר 2017 ומאז הוא משדר סצינה לגמרי מיוחדת ושונה בנוף האתונאי. החשיבה האדריכלית שעמדה מאחורי בניית המרכז מציגה, בגאונות לדעתי, חיבור חזותי ופיזי עם הסביבה, יוצרת רצף ויזואלי בין העיר לים, שהיה ועודנו אחד השחקנים החשובים בכלכלת העיר. מגג מבנה הספרייה ניתן להשקיף למפרץ פאלירו מצד אחד ולאקרופוליס מן הצד השני.
אולם האופרה
האדריכל רנצו פיאנו מייצג בבניין את העוצמות היווניות של העידן המודרני השמות דגש על קיימות, אקולוגיה ושימור. תעלת מים ארוכה המקשרת בין המרכז לים מהווה אלמנט עיצובי אך משמשת גם כאמצעי נגד שטפון. הגג המכסה את המבנה משמש כחופה ענקית, עליה לוחות עם תאים פוטו-וולטאיים, ההופכים את הספרייה ובית האופרה להיות עצמאיים מבחינה אנרגטית לאורך שעות הפתיחה.
מה במרכז התרבות?
המרחב הציבורי שנוצר בין בניין הספרייה לבניין האופרה מרמז על המבנה היווני ההיסטורי ונקרא "אגורה", בה נערכו המפגשים הציבוריים והיא שכנה למרגלות האקרופוליס. בדומה לאקרופוליס, שייצג את שיא התרבות של העת העתיקה, גם כאן שוכנים זה לצד זה יסודות התרבות וההשכלה המהווים את החברה היוונית המודרנית. אגף האופרה המורכב משני אודיטוריומים (האחד עם 1400 מושבים והשני עם 450 מושבים) מציג תכנית עשירה של אמנות, מוזיקה, אופרה ומחול. הספרייה, מכילה כ- 3 מיליון ספרים המסודרים במבנה של קומות היוצר מגדל המוליך את המבקרים במבטם למעלה, בדומה למבט הנישא לעבר האקרופוליס, משמש כמקום ללימוד ושימור התרבות. מבנה הספרייה הינו מבנה זכוכית הנראה למרחוק, מעין מגדלור המושך אליו, בדיוק כמו האקרופוליס.
עמודים בסטרבוס ניארכוס עמודים באקרופוליס
סיורים: עוד במתחם נמצא גן רחב ידיים ותצוגה של 59 מזרקות מרקדות היוצרות תצוגת אור מיוחדת לאורך כל שעות היום. בכל יום בשעה עשר בבוקר מתקיים סיור בן 90 דקות בשפה האנגלית. הסיור הוא בחינם אבל דורש הרשמה מראש כיוון שמספר המבקרים בסיור עומד על 25. הרשמה לסיור כאן.
איפה ממוקם: Leof. Andrea Siggrou 364, Kallithea 176 74, Athens
מוזיאון האקרופוליס
הנצחת היסטוריה אתונאית מתועדת של 3400 שנים במבנה מודרני במאה ה- 21 מהווה אתגר ארכיטקטוני עצום. מוזיאון האקרופוליס שנחנך בשנת 2009 לאחר עשרות שנים של תכנונים שונים, הינו מבנה ארכיטקטוני מרשים, בית לעתיקות רבות שנמצאו באקרופוליס. המוזיאון בנוי בשיח עם מבנה האקרופוליס עצמו וממוקם סמוך מאד לקצה הדרום-מזרחי של האקרופוליס. דרך קירות הזכוכית של המוזיאון נשקפת חזיתו הדרומית של האקרופוליס עם מקדש הפרתנון בראשו.
פסגת האדריכלות היוונית מהמאה החמישית לפני הספירה קיבלה פרשנות עכשווית, מודרנית, על ידי האדריכל השווייצרי ברנרד טשומי, בסיועו של היווני מיכאל פוטיאדיס. השימוש בחומרים כמו בטון חשוף, זכוכית, מתכת, וריצופי שיש כהה ובהיר, יוצרים עניין ושיח עם עמודי השיש העוצמתיים של האקרופוליס.
מה במוזיאון?
בקומה הראשונה של המוזיאון מוצגים שרידים שהתגלו מהתקופה הקדומה יותר, בעיקר כלי חרס. הקומה השנייה מוקדשת למבנה האקרופוליס בתקופה של המאה השישית לפנה"ס ואילו הקומה העליונה הינה הקומה המרשימה ביותר לטעמי, המוקדשת לפרתנון. חמש מפסלי הקריאטידות, עמודים אדריכליים מפוסלים בדמות אישה, מוצגים במוזיאון (הפסל השישי מצוי במוזיאון הבריטי) וניתן להתבונן בהם מקרוב ומכל הכיוונים (הפסלים הנמצאים באקרופוליס הינם העתקים של הפסלים המקוריים). העלייה לקומה השלישית של המוזיאון מתכתבת עם העלייה לפרתנון עצמו וההקבלה נהדרת בעיניי.
שטח התצוגה של 14,000 מ"ר במוזיאון הוא התכתבות מרתקת עם אדריכלות המקדשים היווניים של אתונה ובראשם האקרופוליס. ניתן להקיף את הקומה העליונה של המוזיאון מבפנים, ולהסתכל בתבליטים שהקיפו את הפרתנון, הממוקמים במוזיאון על גבי עמודים מעל גובה העיניים, המצריך את הצופים לשאת עיניים למעלה בדומה לחוויה הביקור באקרופוליס (אם כי בפרתנון הוצבו התבליטים בגובה רב והצופים לא הצליחו לראות את הפרטים הקטנים). עצם פתיחת מוזיאון האקרופוליס נתנה משנה תוקף לממשל היווני בתביעה כנגד ממשלת בריטניה להחזרת תבליטי השיש הרבים ופסל הקריאטידה המצויים בתצוגה במוזיאון הבריטי.
העתק הקריאטידות באקרופוליס הקריאטידות המקוריות במוזיאון
איפה ממוקם: 15 Dionysiou Areopagitou Street, Athens 11742
שני המבנים החדשים הללו באתונה, בהחלט מחזקים את הכינויי שדבק בה כעיר מיוחדת ומפתיעה. אני מזמינה אתכם לקרוא עוד על החוויות שלי מהעיר, על סיור קולינרי משגע ועל מלונות הבוטיק הששוים שיש לעיר להציע. בואו טיילו איתי:
אתונה – חופשה אורבנית בבירה היוונית
מוסקה, סופלקי ואוזו – על קולינריה ים תיכונית משובחת באתונה
על עיצוב ואווירה – מלונות בוטיק באתונה
מלונות מומלצים באתונה – המשך הרשימה השווה
תודה רבה גלית.
אתונה עיר נהדרת ובביקורי האחרון בה (בינתיים…) לפני שנתיים ביקרתי במוזיאון האקרופוליס. בהחלט מקום מרשים.
חג שבועות שמח לך ולבני ביתך.
בנצי יקר, תודה שקראת. ממליצה לך בחום לבקר באתונה שוב ולהגיע למרכז התרבות החדש. הסיור המודרך שם נותן פרספקטיבה רחבה יותר ובהחלט מומלץ!
אכן, שני המוסדות שתיארת הם מופת של אדריכלות מודרנית וביטוי למחשבה רבה על הצרכים של הקהילה והשילוב של העבר וההווה. במרכז סטברוס ניארכוס ההתייחסות לקיימות על כל היבטיה מאוד מרשימה.
הקשר עם הסביבה, הקיימות ושימור ההיסטוריה באמת מאד בולטים בשני המבנים האלה. אני לגמרי חושבת שהארכיטקטורה שלהם היא גאונות! תודה זיוה שקראת 🙂
ביקרתי לראשונה באקרופוליס בשנת 1970 וראית זוג קשישים על ספסל האבן, והאישה מאיצה בגבר הלא צעיר, יאללה קום ונראה את האקרופוליס, לא תגיע שוב! ולך תבין את שנאמר!!!
האתר מהמם!
סיפור נוגע ללב. אכן אין לדעת מתי ואם נראה את האקרופוליס שוב… גילינו שייתכנו עוד חסמים חוץ מעניין הגיל… אבל אם מזדמן לך להגיע שוב לאתונה אז בהחלט מומלץ לראות את שני האקרופוליסים החדשים בעיר. תודה רבה שקראת ועל המילים החמות 🙂
גלית, איך הצלחת בכישרון רב למתוח קו בין העבר לבין העתיד. ההיסטוריה כנראה לא ממש משתנה רק העטיפה החיצונית. ואתונה שאת מתארת מעניקה כבוד לעבר אך מהווה גם בית לעתיד. פוסט מצויין♥️
תודה רבה אורית יקרה שקראת ושמחה שאהבת. אין עתיד בלי עבר וזה בהחלט ניכר בשני המבנים המודרניים המרשימים הללו שצצו באתונה לאחרונה 🙂
ביקרנו באתונה והלכנו שבי אחריה. מוזיאון האקרופוליס היה אחד המקומות בהם ביקרנו. יופי של תיאורים ומודה שהספריה שם גרמה לי לרצות לקפוץ לתוכה דרך מסך המחשב 🙂
איזה כיף שקראת ניני. המוזיאון אכן נהדר אבל הסיפרייה בהחלט שובה לב ועין 🙂 בקרי בה בפעם הבאה באתונה…
מאוד רוצה כבר לבקר באתונה. המבנים מרשימים כל כך ומרתקים. מקווה להגיע בקרוב. החכמתי בזכותך. תודה
איזה כיף נעה. אני בטוחה שתהני מאתונה. היא כל כך תוססת וצבעונית. מתאימה לך 🙂
כמעצבת פנים לשעבר יש לי תמיד פינה חמה בלב לעיצוב וארכיטקטורה. השילוב של ישן חדש מרתק, ואתונה באמת מפתיעה אותי כל פעם מחדש. הפוסטים שלך ממש עושים לי חשק לבקר.
גם את מעצבת פנים??? כמה משותף יש לנו 🙂 אני שמחה שאהבת את הפוסט. אני חושבת שממש חובה לבקר בשני המקומות האלו כשמגיעים לאתונה. מקווה שיהיה אפשר בקרוב…
לאחרונה ממש בוער לי לבקר באתונה, היא נשמעת חוויה שונה משאר יוון, קצת יותר מיוחדת, הפוסט שלך חיזק לי את ההרגשה הזו 🙂
אתונה הפתיעה אותי ממש! היא באמת שונה משאר יוון. אווירה מיוחדת של אורבניות תוססת וחמה. ממליצה לך ממש לבקר כשיהיה אפשרי… 🙂
מקסים! היינו אמורים לבקר באתונה בפסח, אבל קורונה וזה…. מחכים כבר כל כך לטייל בכל היופי הזה!
אני מאחלת לך ולכולם שיהיה אפשר לטוס בקרוב… אתונה נהדרת ויש בה כל כך הרבה מה לראות!!! תכיני רשימות ומקומות לביקור לפני (יש מלא המלצות בבלוג) כדי שתהיי יעילה ותספיקי הרבה 🙂
פוסט אסתטי ומעניין. אהבתי את השילוב של ישן וחדש ואת מעברי הזמן בין הספריה המודרנית לאקרופוליס העתיק. מקסים ! אוהבת את הסדרת שלך על אתונה. שאפו !!
תודה רבה איריס. אני שמחה שקראת ואהבת. אתונה נהדרת. כיף לטייל בה ולכתוב על זה 🙂