קרנבלים בחורף

חג החגים השמחים בחודשי החורף. הקרנבל. הוא נחגג בצורות שונות ומשונות ברחבי העולם ובדרך כלל גם במועדים סמוכים. כך למשל פסטיבל המסכות בונציה, הקרנבל בריו ברזיל, חג הפורים בישראל וחג הפאשינג (Fasching) שנחגג אף הוא בסוף פברואר/תחילת מרץ בגרמניה, בחלקים בשוויץ, באוסטריה, בבלגיה ובהולנד. חלק מהקרנבלים  החלו בתקופות קדומות כחגיגות פגאניות, בדיוק בעונת השנה בה מתקצרים הימים ומתארכים הלילות. החגיגות באו לסמל את נצחון האור על פני החושך ולהבריח את הרוחות הרעות. בתקופת ימי הביניים, הפכו החגיגות לדתיות. אני אספר לכם כאן על קרנבל בו ביקרנו. ניחשתם איפה? – הולנד! מעודכן ל- 2023!

הקרנבל בפנלו (Venlo), קרנבל צבעוני במיוחד

מקור השם "קרנבל"

מקור השם "קרנבל" הוא בנצרות והוא נטול שמחה בבסיסו. "קרנבל" בלטינית פירושו "פרידה מבשר" (Carni = בשר, Vale = פרידה). באירופה נהגו הנוצרים הקתולים להתנזר מבשר ומכל הנאה גופנית במשך ארבעים ימים לפני חג הפסחא, כהזדהות עם סבלו של ישו. ימים אלו נקראים "צום הלנט". הקרנבל הוא בעצם חגיגות הזלילה, ההתפרעות ופריקת כל עול בימים שלפני הצום. המסכות מאפשרות להסתתר מאחורי חזות אחרת ולהשתולל באופן חופשי. בתקופת הרנסנס הפכו בהדרגה הקרנבלים מבחינה סמלית למסורת ולא לחג דתי.

חגיגות הפאשינג (Fasching) והקרנבל בהולנד

מאז שעברנו להתגורר במינכן, נחשפנו לחגיגות הפאשינג (Fasching) הנחגגות כאן מאותן סיבות אולם עם מאפיינים מעט שונים. גילינו חגיגות מסורתיות ייחודיות לכאן. הילדים הולכים מחופשים לבית הספר, בדיוק כתחליף הראוי לחג הפורים שחגגו בארץ. ברחבי העיר מתקיימות תהלוכות של תחפושות והשיא הוא בכיכר מריאנפלאץ (Marienplatz), ההופכת למסיבה אחת גדולה הכוללת מוזיקה, תחפושות וריקודים עד אור הבוקר. חגיגות הפאשינג מתקיימות בשנים האחרונות בסמוך ל"שבוע הסקי" הבא עלינו לטובה. חופשה של שבוע באמצע סמסטר הלימודים בבית הספר. איזה כיף. אנחנו לא עושים סקי אבל מקפידים לנצל את החופשה לטיול משפחתי ולמילוי מצברים. השנה "קפצנו" לבקר חברים שמתגוררים בפנלו, הולנד (Venlo). חברים שגרו במינכן למשך כמה שנים, הילדים למדו יחד בבית הספר הבינלאומי, וכטיבם של חיים בינלאומיים לעיתים צריכים להיפרד מחברים שממשיכים הלאה או חוזרים הביתה. אנחנו שומרים על קשר והפעם הגיע תורינו לבקר. שמחה וששון, נוסעים לראות חברים טובים ולהציץ על פסטיבל הפאשינג באחד ממעוזי החגיגות הידועים.

פנלו (Venlo), הולנד

העיר המרכזית בה מתקיימות החגיגות היא דווקא בקלן (Köln), גרמניה, אולם החגיגות בהחלט גלשו לעיר ההולנדית פנלו (Venlo) הממוקמת כשעה צפונית לקלן, ממש על גבול גרמניה. זאת הייתה הזדמנות לחוות אירוע מסורתי, אותנטי ופחות עמוס בתיירים. השנה יציינו את הקרנבל בין התאריכים 19-21/2/2023. כשמדברים בהולנד על "קרנבל" ברור לכולם באיזו חגיגה מדובר. קרנבל החורף מתקיים במחוז לימבורג הדרומיׁׁ (Limburg), הנחשב קתולי ביחס לשאר המחוזות, בעיקר בעיר מאסטריכט (Maastricht) אולם בהחלט גם בפנלו. ההולנדים מתייחסים לחגיגות ברצינות רבה. לוקחים חופש מהעבודה, דואגים לעיסוק לילדים ויוצאים לחגוג. הרחובות מתמלאים במוזיקה ובאווירת קרנבל. תחפושות מושקעות מאד מוצגות לראווה, של יחידים או של קבוצות שהחליטו להתחפש יחד על פי נושא כלשהו. העניין מפותח שם מאד. שמעתי שישנם חוגים מיוחדים להכנת מסכות/כובעים/תחפושות, והן נתפרות חודשים מראש.

היש צוהלת ושמחה כמוני מסכה?

אני מודה ומתוודה שאף פעם לא הייתי חסידה מושבעת של חג פורים. לא מאד אהבתי להתחפש ולא ידעתי איך להסתתר מאחורי מסכה ולהכנס לנעליה של דמות אחרת. מה שכן אהבתי מאד (ועדיין אוהבת אבל עם הרבה פחות ביקוש) זה להכין תחפושות. ברגע שהילדודס החליטו מה, אני החלטתי איך ומהחלק הזה דווקא נהניתי מאד. אני גם מאד נהנית להיות צופה מהצד על המתחפשים. כשהגענו ביום הראשון של הקרנבל בפנלו, הסתכלו עלינו כעל עוף מוזר. גם כי הילדים היו איתנו, גם כי לא היינו מחופשים וגם כי לא החזקנו כוס ענקית של בירה ביד. שכחתי לכתוב כמובן שהאלכוהול הוא החלק המרכזי בקרנבל, אחרי התחפושות של המבוגרים כמובן. ביום שלפני שלושת ימי הקרנבל, ראש העיר מזמן ללישכתו את נסיך הקרנבל שנבחר לאותה השנה, ומעביר לידיו את מפתחות העיר לשלושת הימים הבאים. ימים בהם האלכוהול נשפך כמו מים וה"עד דלא ידע" מיושמת כהילכתה.

ביקור בארסן (Arcen)

למחרת החלטנו לדגום עוד עיירה קטנה בה הקרנבל מהווה אירוע חורף מרכזי. העיירה ארסן (Arcen). ארסן שוכנת אף היא בחבל לימבורג על גדות נהר המאס (Maas) ובשנת 2010 סופחה לשטחה המוניציפאלי של פנלו. ארסן ידועה בשל הטירה המרשימה מהמאה ה- 17 הממוקמת שם. לטירה יש גנים בוטניים מטופחים ביניהם גני שושנים וחממות. המרכז העתיק של העיר, הגובל בטירה, מארח קרנבלים ופסטיבלים שונים. ביניהם קרנבל החורף. אנחנו הגענו ביום השני של הקרנבל ממש לתוך תהלוכה של משאיות וטרקטורים הגוררים עגלות, עליהן קבוצות שלמות של אנשים עליזים במיוחד המחופשים כולם אותו הדבר. כל עגלה והנושא שלה. היו שם רופאים ואחיות, אינדיאנים, תרנגולות ואפרוחים, ועוד ועוד. הפעם היו גם ילדים בחגיגה. גם כאן האלכוהול זרם כמו מים והחיוכים על פני החוגגים היו רחבים במיוחד. מהעגלות נזרקו לעבר הקהל סוכריות וממתקים וכל הקהל (זעטוטים ומבוגרים כאחד) התרוצצו סביב כדי לאסוף כמה שיותר. חזרנו עייפים אך מרוצים ומלאי כיסים.

קרנבל החורף, הפאשינג, חוויה אותנטית צבעונית במיוחד ומומלצת מאד.

הנסיך של העיר מקבל את מפתחות העיר מראש העיר והחגיגות מתחילות

מכאן המשכנו לעוד כמה ימים באנטוורפן. "על הדרך". למה לא? גם שם יש חברים לבקר… מדריך ל- 48 שעות באנטוורפן תוכלו לקרוא כאן:

קפיצה לאנטוורפן – באנו, ראינו, אהבנו.

מוזמנים גם לקרוא על עיר צבעונית במיוחד לאורך כל השנה: מדוראי – מציאות שעולה על כל דמיון.

רוצים לקבל עדכונים על פוסטים חדשים, הזמנות למסעות בעולם או אולי לקבל השראה?

הרשמו ואני מבטיחה להיות בקשר

מייל ראשון אמור להגיע אליכם אחרי שתכניסו כאן את הפרטים שלכם. אם אתם לא רואים, אנא בדקו שלא הגיע לדואר ספאם