שמורת פליטביצה (Plitvička) – איפה ממוקמת?
שמורת הטבע פליטביצה היא הפארק הלאומי הגדול ביותר בקרואטיה. חלום קסום בטורקיז ומנגינת פכפוך מים. כך בדיוק אפשר לתאר את המקום העוצמתי אליו הגענו בביקור בקרואטיה. השמורה ממוקמת באזור ההררי של קרואטיה, בין רכס הרי מאלה קפלה (Mala Kapela) לבין רכס הרי ליצ'קה פליישביצה ( Lička Plješevica). במרחק כשעתיים ברכב מעיר הבירה זאגרב (Zagreb) וכשעה וחצי מהעיר זאדאר (Zadar) הממוקמת על קו החוף של צפון הריביירה הקרואטית (על חופשה בזאדר ובשאר הריביירה הקרואטית תוכלו לקרוא כאן). בשנת 1949 הוכרז המקום כגן לאומי ראשון של קרואטיה ובשנת 1979 נכנסה השמורה לרשימת המורשת העולמית של אונסק"ו. האגמים בשמורה ניחנו בצבעים עזים בגוונים של טורקיז-ירוק-כחול. הצבעוניות של האגמים משתנה בהתאם להרכב המים ולשבירת האור בשעות השונות במהלך היום.
אז איפה ישנים?
העיירה סלוני (Slunj)
בשמורה ישנם מספר מקומות אירוח אולם אנחנו בחרנו לישון בעיירה הקטנה סלוני (Slunj), הממוקמת כחצי שעה נסיעה מהכניסה הצפונית של שמורת פליטביצה. דירה חדשה, חמודה מאד ומאובזרת במיקום מצויין. במרחק אידיאלי משמורת הטבע פליטביצה, מתאים ביותר לשינה בלילה שלפני על מנת להגיע לשמורה מוקדם בבוקר המחרת או להגיע בסיום יום הטיול בשמורה בדרך צפונה לזאגרב הבירה. בבוקר ניתן לקנות לחמניות טריות במאפייה קרובה ולהצטייד לפיקניק בשמורה.
העיירה רסטוקה (Rastoke)
בסמוך לעיירה סלוני נמצאת העיירה הציורית רסטוקה (Rastoke) הממוקמת מתחת לגשר. ממליצה להגיע ולטייל בה כשעה לפני השקיעה. הבתים ממוקמים לצידי ומעל נחלים זורמים ומפלים קטנים ונחמד לטייל ביניהם. במקום יש טחנת קמח ישנה וניתן לעשות מסלול הליכה קצר לאורך הנחל המרכזי. מי שמגיע למקום בזמן לארוחת צהריים או ערב, ממליצה על ארוחת טובה במסעדת פטרו (Petro). דגים טריים ושאר מאכלי בשר וירקות מקומיים. למסעדה כמה פינות ישיבה, חלקן ממש על הנחל. לשבת מעל נחל זורם, לשמוע את פכפוך המים וליהנות מארוחה טעימה.
הגשר בעיירה רסטוקה
שמורת פליטביצה – פארק לאומי עצום בגודלו
מה נמצא בשמורת פליטביצה?
השטח הכולל של שמורת פליטביצה הוא כ- 295 קמ"ר. רובו המכריע של שטח השמורה מכוסה בצמחיית יער וחלקים קטנים יותר מכוסים בעשבים. החלק המתוייר ביותר והמרשים ביותר בפארק, אזור האגמים והמפלים, מהווה פחות מאחוז אחד מכל שטח הפארק. יש בשמורה מערכת של 16 אגמים (בשטח כולל של כ- 2 קמ"ר). 12 אגמים עליונים שנוצרו על גבי סלעי דולומיט אטומים. האגמים האלו גדולים יותר ובעלי חופים טבעיים. לעומתם, ארבעת האגמים התחתונים, נוצרו על גבי סלע גיר חדיר, ששכבות ממנו יצרו משקעים שנערמו זה על גבי זה ובעזרת אצות, טחב וחיידקים, נוצרו סכרים בין האגמים התחתונים. תהליך זה המביא לבניית המחסומים היוצרים את האגמים הכל כך מיוחדים, הוא ייחודי למקום. במתחם האגמים ישנם למעלה מ- 90 מפלים כאשר הגדול והמרשים מביניהם נמצא בחלק התחתון של האגמים התחתונים.
מתי לבקר בשמורת פליטביצה?
קחו בחשבון שהשמורה היא אחת האטרקציות המתויירות ביותר ולעיתים ישנם תורים ארוכים בכניסה לשמורה, בתור לשיט או לאוטובוס האוסף בסיום אחד המסלולים. אולם לעיתים ישנן הפתעות (כמו שהייתה לנו בחודש יולי אולי בגלל כמה טיפות גשם שהרתיעו את ההמונים) ולא תצטרכו להצטופף. רצוי להצטייד במעיל גשם דק למקרה שמחליט לטפטף פתאום גם בעונה החמה והיבשה. כמובן שרצוי גם להצטייד בנשנושים המתאימים לפיקניק בצידי הדרך (בשמורה ישנם רק שני מקומות בהם ניתן לקנות אוכל/שתייה ושירותים). שמורת פליטביצה פתוחה לאורך כל ימות השנה והנופים בה משתנים בהתאם לעונת השנה כמובן – מהכל לבן ומפלים קפואים בשיא החורף, עד לתפאורה כתומה בתקופת השלכת בסתיו או טורקיז-ירוק משגע בעונת הקיץ. לכל עונה היופי שלה. ממליצה להגיע לבקר כמה פעמים לפני שבוחרים את המראות המועדפים.
קצת היסטוריה – תקרית אגמי פליטביצה
בשנת 1991 החלה מלחמת העצמאות של קרואטיה, במאבק החמוש הראשון, שהחל בהשתלטות לאומנים סרבים על משרדי הנהלת פארק פליטביצה, מאבק שבסופו של דבר הוביל להתפלגותה של קרואטיה מיוגוסלביה. הפארק הוחזק על ידי הרפובליקה הסרבית עד שנת 1995, בה שוחרר על ידי הצבא הקרואטי, לא בלי נזקים לפארק. אונסק"ו הכריז על אזור האגמים כאתר בסיכון ורק בשנת 1998 בוטלה ההכרזה על אזור בסיכון לאחר מאמצים רבים של ממשלת קרואטיה בפינוי המוקשים שהוטמנו באזור.
מסלולי הליכה בשמורת פליטביצה
לפארק הלאומי פליטביצה יש שבעה מסלולים להציע למבקרים בו, עם שתי כניסות מוסדרות. הצפונית יותר היא כניסה מספר 1, ממנה יוצאים ארבעה מסלולים, והכניסה הדרומית , מספר 2, ממנה עוד שלושה מסלולים. הכניסה לפארק היא בתשלום, עם חניות מוסדרות לרכבים (גם כן בתשלום) ליד כל אחת מהכניסות. מומלץ להגיע בשעות הבוקר המוקדמות כדי להימנע מתורים ארוכים וליהנות משבילי הליכה פחות עמוסים.
המסלולים היוצאים מהכניסה הצפונית (מספר 1)
- מסלול A – המסלול הקצר והפופולרי ביותר בשמורה. מסלול אל האגמים התחתונים. המסלול עצמו מישורי פרט לירידה לתחילתו וטיפוס בסיומו.
- מסלול B – מסלול הכולל את מסלול A עם תוספת של שיט בשמורה. המסלול עורך כ- 3-4 שעות הליכה.
- מסלול C – המסלול הממצה ביותר בשמורה הכולל את האגמים התחתונים, שיט באגם הגדול והליכה לאורך האגמים העליונים. מסלול מעט יותר מאתגר עם טיפוס לאורך המפלים העליונים. מסלול שאורך כ- 5-6 שעות. בסיום המסלול חוזרים באוטובוסים של השמורה עד לכניסה הצפונית ממנה התחלתם את המסלול.
- מסלול K – הוא המסלול הארוך ביותר (19 ק"מ) המקיף את השמורה וחלקו עובר דרך אזורים מיוערים. מתאים למיטיבי לכת.
המסלולים היוצאים מהכניסה הדרומית (מספר 2)
הינם בעקרון מסלולים הופכיים לאלו היוצאים מהכניסה הצפונית.
- מסלול E – הופכי למסלול B הלוקח 3-4 שעות הליכה. מתחיל בשיט באגם הגדול וממשיך בהליכה לאורך האגמים התחתונים. החסרון שלו הוא בעלייה התלולה בסיום המסלול.
- מסלול F – היחידי שלא כולל את האגמים התחתונים וניתן לצאת ממנו רק מהכניסה הדרומית. גם הוא אורך כ- 3-4 שעות הליכה.
- מסלול H – הינו המסלול ההופכי למסלול C וכולל את האגמים העליונים, שיט בסירה ולבסוף את האגמים התחתונים (עם העלייה התלולה בסיום המסלול).
אנחנו בחרנו במסלול C המאפשר התרשמות גם מהאגמים התחתונים, גם מהאגמים העליונים וגם ממרבית המפלים. תחילת המסלול בירידה תלולה עדיפה בעיניי מעלייה תלולה בסופו. השייט באגם הגדול מהווה אתנחתה בהליכה עם נוף משגע, כמו שכתבתי בהתחלה – חלום קסום בטורקיז ומנגינת פכפוך מים.
מוזמנים להצצה על החופשה החלומית שלנו בקרואטיה:
לקריאת הפוסטים הנוספים על קרואטיה מזמינה אתכם להציץ כאן – צפון הריביירה ה קרואטית – להתאהב ממבט ראשון – הריביירה הקרואטית (זאדאר ושיבניק). דרום הריביירה הקרואטית – מחומות אבן ועד עולם פנטזיה – על ספליט ודוברובניק.
כל תמונה יותר מושלמת מהשנייה! כמה כשרון, אסתטיקה ודיוק. מעריצה!
בדיוק בגלל תגובות כאלה אני משתדלת אפילו יותר! תודה רבה יקרה שקראת והגבת 🙂
שלום גלית. אני עוד שבועיים שם עם משפחה שלא אוהבת ממש לטייל.. הייתי נעול על h אבל פוחד מפרצופים וקיטורים ( מה גם שהקטן בן שלוש וחצי..) . בנוסף חושש ממזג האוויר (קריר, גשום). האם את חושבת שכדאי לוותר ולעשות רק את התחתונים? או שבעליונים יש גם ערך מוסף גדול וחבל מאוד לוותר… תודה רבה אגב על הפוסט המפרט!!!
איזה כיך לכם! אני לא הייתי עושה את מסלול H אלא את C בגלל העלייה הקשה בסוף. אם מתחילים מהכניסה הצפונית (שמתאימה לאגמים התחתונים ולמסלול C) אפשר להתחיל ולראות איך הם מתמודדים עם ההליכה, מה מזג האוויר וצפיפות האנשים במסלול ואז להחליט תוך כדי אם מעריכים למסלול C. במסלולים של האגמים התחתונים בלבד מפספסים את השיט באגם הגדול שהוא נחמד מאד אבל אם יש הרבה אנשים בשמורה אז יהיה שם גם תור ארוך מאד…
תודה להמלצה והתמונות היפות!
כיצב ניתן להגיע מהשמורה לדוברובניק, האם יש רכבת ? תודה
תודה רבה גלי. אני לא בטוחה לגבי רכבת משמורת פליטביציה לדוברובניק. אני יודעת שיש רכבות המקשרות את הערים הגדולות בקרואטיה עם יעדים באירופה אבל דוברובניק לא בין הערים הללו. הכי פשוט לשכור רכב אם נוהגים.
איזה פוסט מקסים. עושה הרבה חשק להזמין טיסה וכמה שיותר מהר…
קלעת נכון!!! כמה שיותר מהר זה שם המשחק 🙂 תזמינו ותהנו!
מקסים זה ממש נראה כמו תאילנד
יש כמה פריימים שבאמת מזכירים… מקום משגע (וגם תאילנד…). תודה שקראת 🙂
פוסט כל כך מדויק עם המון מידע, אנחנו עשינו את מסלול C ונהננו מכל רגע.
תודה שרי שקראת. גם אנחנו נהננו מאד בפליטביצה. הרגשנו ממש בגן עדן.
הצבע הטורקיז על כל גווניו משגע! זה פוסט של לגזור ולשמור לעתיד. מקסים גלית.
מתה על הצבעים האלה. ישר נכנסת למוד של חופש 🙂 בהחלט מומלץ להגיע לבקר במקום. תודה רחלי שקראת.
גלית, איזה יופי של פוסט מפורט, עושה חשק. התמונות כל כך יפות – אימצתי !!!
איזה כיף!!! אני שמחה לשמוע שקראת ונהנית. קדימה… להזמין כרטיסי טיסה 🙂