אמנות רחוב תמיד עניינה אותי. איך התפתחה בעיר, ממה היא צמחה והשאלה הנצחית – האם כל מי שמצייר על הקירות הוא אמן? שאלה שניסיתי לענות עליה בפוסט על אמנות הרחוב של אתונה. בגלאזגו, בניגוד לאתונה, אמנות הרחוב נראית יותר בצורת ציורים גדולים מתוכננים/מוזמנים ופחות ריסוסים של כתובות גרפיטי על גבי כל קיר, ספסל, קרון רכבת.
כשמטיילים ברחובות העיר, אי אפשר להתעלם מסצנת אמנות הרחוב המפותחת. על קירות מבנים עצומים, כאלו שנראים למרחוק או בפינות רחוב חבויות, ציורי הקיר המרשימים של גלאזגו הם בהחלט משהו ששווה להתחקות אחריו. עיריית גלאזגו אימצה את תפיסת אמנות הרחוב בשביל לקדם את מרכז העיר, להפחית דימויים חזותיים שליליים שהיו לעיר ולספק עניין שימשוך יותר מבקרים. הדימוי האפרורי, הקודר ואף המלוכלך שהיה לגלאזגו השתנה בעקבות מאמצים לשיפור תדמית העיר. המבנים נוקו מהפיח השחור בו היו מכוסים, הרחובות נוקו מפשע וקירות הבתים במרכז העיר החלו להתכסות בציורים מרהיבים.
דרך נהדרת לגלות את הציורים, את האמנים ואת המשמעות מאחורי העבודות היא להצטרף לסיור מודרך, אבל דרך נהדרת לא פחות בעיניי, היא לעשות סיור עצמאי בעקבות ציורי הקיר של גלאזגו. אפשר להוריד אפליקציה עם מפה של מיקום ציורי הקיר והסבר על האמן, הרעיון שמאחורי העבודה ועוד דברים שאפשר לראות בקרבת מקום.
אמנות רחוב גרפיטי בגלאזגו
Smug אחד האמנים המובילים בעיר
אחד אמני הגרפיטי הבולטים ביותר בגלאזגו, שאחראי על מספר עבודות פוטו ריאליסטיות מרשימות הוא סם בייטס המכונה Smug. תוכלו לבקר באינסטגרם שלו כדי לראות עוד עבודות.
Fellow Residents
ציור קיר ענקי המציג את מגוון חיות הבר שאפשר למצוא בפארקים ובמרחבים הירוקים של גלאזגו כמו ציפורים, צבאים, שועלים וסנאים. החיות ניראות כמציצות מתוך חורים/פתחים בקיר. צויר בשנת 2013.
סנט מונגו
עוד ציור קיר של סמוג, בו נראה סנט מונגו בבגרותו (המודרנית). פטרון העיר, סנט קנטיגרן (המכונה מונגו), היה הבישוף הראשון בממלכה העתיקה של סטארטקלייד וסיפורו קשור בסיפור התפתחות העיר. הציור מרמז על הסיפור של הציפור שלא עפה מעולם (ציפור שנהרגה בטעות וחזרה לחיות אחרי שסנט מונגו התפלל עליה). הציור נמצא על קיר בניין בקצה רחוב היי (High) הפונה לכיוון קתדרלת גלאזגו, קתדרלה הקרויה על שמו של סנט מונגו. בציור יש שימוש נהדר באור וצל. צויר בשנת 2016.
סנט אנוך
אם מערסלת את בנה התינוק, היא סנט אנוך, אמו של סנט מונגו, מייסד גלאזגו ופטרונה (מציור הקיר הקודם). אינטרפרטציה מודרנית לסיפור לידתה של העיר גלאזגו. מה שיפה בציור הקיר הזה הוא העמדת האם במרכז, בצבעוניות רכה המשליכה על הדמויות. צויר על ידי Smug בשנת 2018.
עבודות רבות בגלאזגו הן עבודות שיתופיות, הנוצרות בשלב הרעיון ובשלב הביצוע על ידי מספר אמנים יחד, מה שהופך את העבודות לתרומה ממשית לחזות ולנראות של העיר, הרבה מעבר לאגו. בין העבודות המשותפות ישנן כמה מדהימות.
קיר הפלאות
חגיגה ענקית של אנשי אוניברסיטת סטארטקלייד והישגיהם המשמעותיים. 200 מטרים רבועים מצויירים על גבי קירות בגובה 7 קומות. אפשר למצוא בציור קיר אחד את הטלסקופ המשווני של דנסקן ששימש ללימודי אסטרונומיה ימית, ובציור אחר את הספינה היבשתית שהייתה גשר ניווט מדומה על גג בית הספר ושימשה ללימוד עקרונות המצפן ועוד. צויר על ידי Ejek, Rogue ו- Artpistol בשנת 2014.
תוכלו לבקר עוד באינסטגרם ובאתרים שלהם: Ejek, Rogue ו- Artpistol.
בדמינטון
ציור קיר זה, שצויר כחלק מקמפיין הקידום למשחקים הקהילתיים ב- 2014, הוא חלק מסדרה המתארת ענפי ספורט שונים (הוקי, כדורגל ורוגבי). ציור הקיר המדהים הזה מציג את השחקן הסקוטי קירן מרילס משגר את מהירות המשחק והאתלטיות הנדרשת כדי להצליח בספורט התחרותי הזה. צויר על ידי Artpistol ו- Guido Van Helten, בשנת 2014.
הזמרים
בר Clutha המיתולוגי, כולל ציור קיר פנטסטי על הקיר החיצוני, ומופיעים בו רבים מהפרצופים המפורסמים ששויכו למקום. יצירת אמנות זו מדגישה את האנשים הייחודיים בתולדות העיר, ביניהם אלכס הארווי, פרנק זאפה וג'ימי רייד. צויר על ידי Rogue, Ejek ו- Art Pistol.
מחקרים בשחור-לבן של אישה
3 דוגמאות לפרטי סטנסיל מורכבים במחקר של סדרת ציורי קיר של אישה לובשת שחור. לימוד הצורה הנשית בדיוקנאות של נשים אנונימיות לבושות בשחור. צויר על ידי ג'יימס קלינגה (המכונה קלינגטרון) בשנת 2017-18. תוכלו לראות עוד באינסטגרם של קלינגטרון.
הפנדה של גלאזגו
פנדה ענקית שמסתתרת בפינת רחוב וניגלית רק כשמגיעים ישירות מולה, הפתיעה אותנו כשטיילנו ברחובות במרכז העיר. צוירה על ידי Artpistol ו- Klingatron בשנת 2013.
יש עוד הרבה ציורי קיר ברחבי גלאזגו ועוד מלא מקומות שלא הספקנו לראות. אני חושבת שהיה אידיאלי להיות בעיר לפחות עוד יום-יומיים, אבל אני לא מתנגדת גם להזדמנות של סוף שבוע קצר בעיר המשגעת הזו שהפתיעה אותנו לטובה. מקווה לחזור ממש בקרוב.
על החופשה האורבנית שלנו בגלאזגו תוכלו לקרוא כאן:
ועל אמנות הרחוב של אתונה תוכלו לקרוא כאן :
את הציור של האיש עם הציפור אני מכירה, זו אחת הסיבות שהכנסתי אותה לליסט שלי, כחובבת אומנות רחוב אני רואה שיש בגלזגו עוד המון אומנות רחוב מהממת, חלום להגיע !!
נכון. סנט מונג (האיש עם הציפור) הוא דמות אהובה בעיר ואחת מעבודות אמנות הרחוב האייקוניות של גלאזגו. יש עוד עבודות משגעות של אותו אמן (Smug) ושל עוד אמנים מוכשרים ביותר. שווה מאד להגיע כשיהיה אפשר!
איזה יופי של ציורי קיר. אומנות רחוב היא אחת הסיבות שאני בוחרת לבקר בעיר מסוימת, שווה ביותר!!!
גם אני… אוהבת מאד אמנות רחוב. יש בגלאזגו כמה עבודות מדהימות, במימדים עצומים. שווה בהחלט להגיע במיוחד בשביל זה…
מדהים. תת תרבויות שכמעט ולא קיימות בארצנו.
נהניתי מכל מילה
נראה לי שגם בתל אביב סצינת הגרפיטי מתחילה לתפוס תאוצה, ויש סיורי גרפיטי אבל עבודות בדר גודל כזה ראיתי בינתיים בגלאזגו ובאתונה! תודה שקראת 🙂
מקסים! תודה על ההמלצה לאפליקציה ושיש דבר כזה בכלל.
זה בהחלט רעיון נהדר. מנגיש את אמנות הרחוב לכולם וזמין לכולם. אהבתי את הרעיון וכמובן את העבודות. תודה שקראת 🙂
מגוון מעניין של אומנים וסגנונות. העיר נראית צבעונית וססגונית בזכות אומנות הרחוב, נדמה לי לפחות מהתמונות הנהדרות שלך גלית.
העיר באמת ססגונית. זו הייתה הפתעה גמורה. שמות התואר אפורה ואפרורית דבקו בגלאזגו משכבר הימים למרות שהעיר בהחלט עברה מהפך! תודה שקראת רחלי.
פוסט מקסים. אמנות הרחוב – עוד סיבה לבקר בגלזגו. תודה רבה
תודה רבה זיוה שקראת. אמנות הרחוב בגלאזגו באמת מרשימה. ברגע היא הופכת את העיר לצבעונית ומעניינת…
עפה על הפוסטים שלך ועכשיו בא לי גלאזגו
זאת בדיוק הכוונה מותק! שמחה שאהבת… 🙂
in one word – wow !!!
בשתי מילים – איזה כיף! תודה שקראת!
פוסט מקסים ומפתיע! הייתי שבועיים בסקוטלנד, בעיקר טבע פרט לאדינבורו. בהחלט יש מה להשלים.
אני עשיתי הפוך… יותר ערים ופחות טבע. גם אני חייבת להשלים! גלאזגו נהדרת. מלא מה לראות!
וואו, ממש מרשים. מאד אהבתי את הרעיון לעשות "סיור עצמי" עם מידע מהאפליקציה. עשית לי חשק לנסוע לשם. תודה על הפוסט היפה.
זה רעיון נהדר. פותח כל כך הרבה אפשרויות… תודה שקראת ואני שמחה לשמוע שאהבת. גלאזגו נהדרת!
פוסט מעולה וסיבה נהדרת להגיע לגלאזגו! אני אוהבת ערים שמעריכות אומנות רחוב, גם כשהיא מוזמנת. בעיני אין כאן שום בעיה, כל אומנות עירונית נהדרת בעיני. כשאלו ציורים מוזמנים העבודה שמושקעת בהם היא הרבה יותר מתוחכמת בדרכ, כי יש זמן לעבוד עליה, לא צריך למהר ולברוח כדי לא להיתפס. שומרת את הפוסט לזמן שאוכל לטוס 🙂
אמנות הרחוב בגלאזגו נהדרת. את צודקת לגבי מידת ההשקעה בציורים המוזמנים. ההזמנה גם מאפשרת את ההפרייה שבשיתופי הפעולה שנעשו שם בין אמנים שונים. שמחה שאהבת 🙂