למה דווקא סינגפור?

אל סינגפור הגענו בדיוק לפני ארבע שנים. הגענו על תקן מבקרים – מתגעגעים ותיירים. בסדר הזה בדיוק. הגדולה שלנו החליטה שבשביל "לראות עולם" לא מספיק לגור עם המשפחה בגרמניה, ללמוד באוניברסיטה בסקוטלנד, אלא צריך גם להגיע למזרח הרחוק, והחליטה לנסות את מזלה בפרוייקט חילופי סטודנטים בין סקוטלנד וסינגפור. כמובן שהתקבלה. חשבנו לסמסטר אחד, אבל…. לא. למה לא לשנה שלמה? והחדשות עוד הגיעו עם הכרזה – "אני לא אגיע השנה לבקר. מעדיפה בחופשות שלי לטייל באזור. כי מתי תהיה לי עוד הזדמנות כזו?". האמת – הגברת עם הראש החכם והבריא על הכתפיים צודקת. אז הגענו לבקר בדיוק בחגיגות ראש השנה הסיני בסינגפור.

אז אני הגעתי לבקר לבד כש"הייתי בסביבה". סיימתי מסע נשים לדרום הודו והחלטתי לקפוץ לבקר. זה היה בחודש נובמבר, והיה מקסים ומרגש אחרי שלושה חודשים שהתגעגעתי. הביקור השני בסינגפור, עליו תוכלו לקרוא בקרוב בפוסט מורחב, היה בתזמון מיוחד. יצא שהגענו לסינגפור, כולנו, בפברואר. ראש השנה הסיני. אירוע מיוחד במינו, חגיגי, צבעוני, טעים. מעורר חושים.
ראש השנה הסיני, סינגפור

ראש השנה הסיני נחוג על פי הירח ועל פי השמש ולכן התאריך משתנה משנה לשנה ומתקיים בין ה- 21 בינואר ל- 21 בפברואר. השנה, שנת 2022, החג נחוג ב- 1 בפברואר. תהיה זו שנת הנמר. את ראש השנה, חוגגים כמובן בסין ובמדינות אחרות בהן יש רוב סיני או אוכלוסייה גדולה של סינים כמו בסינגפור או בטאיוואן.

סממני החג מזכירים באופן כללי את אלו שלנו – נקיונות לפני, בגדים חגיגיים, התכנסות משפחתית, ברכות וקישוטים.
מסורות ראש השנה הסיני
ראש השנה הסיני נחשב לחג הגדול ביותר של הסינים ומבוסס על מיתוסים ומסורות יפניות עתיקות. בראש השנה נהוג לנקות את הבתים ובתי העסק ביסודיות. מנקים מכל שאריות של מזל רע מהשנה שעברה. הסינים מייחסים חשיבות רבה לפעילויות הראשונות הנעשות בתחילת השנה, שכן הן יעידו על מהלך השנה כולה ועל המזל שילווה אותה. לאחר שמנקים, נוהגים לתלות על החלונות והדלתות קישוטי נייר באדום וזהב. יש גם כאלו שכותבים בכניסה את המילה "מזל" אבל בהיפוך אותיות, על מנת לבלבל את המזל הרע.
קישוטים באדום למזל טוב
גלגל המזלות
מיד לאחר חג הכריסמס, שנחגג בסוף חודש דצמבר, בו סינגפור מתמלאת בקישוטים צבעוניים ונוצצים במיוחד, ממלאים את הרחובות בפסלים של החיה המייצגת את השנה הסינית החדשה. 12 חיות מייצגות את מחזוריות שניים-עשר השנים, שהיא הבסיס לגלגל המזלות הסיני. 12 החיות בגלגל מזלות השנים קבועות בסדר והן: עכברוש, שור, נמר, ארנב, דרקון, נחש, סוס, כבש, קוף תרנגול, כלב וחזיר.
שנת 2018, בזמן שביקרנו, הייתה שנת הכלב. פסלי כלבים בכל הגדלים ובכל הצבעים קישטו את רחובות העיר. בתוך קניונים, על המדרכות ברחוב הקניות, בכניסה לבתי המלון וכמובן באזור צ'יינה טאון.
שנת הכלב כלבים בכניסה לקניון
ראש השנה הוא חג מאד משפחתי שמתחיל בהתכנסות של כל בני המשפחה ואחר כך ארוחה משותפת. בערב ראש השנה החנויות בצ'יינה טאון (Chinatown) בסינגפור נסגרות מוקדם וזה זמן מצויין להתהלך בסימטאות הצפופות כשקצת יותר מרווח, להסתכל על מבנה הבתים, על קישוטי הרחוב והצבעוניות האדומה-זהובה השלטת, אך צריכים לקחת זאת בחשבון אם מתכננים קניות לאותו היום.
סעודת החג
הסינים נוהגים לאכול מאכלים הקשורים באמונתם למזל, כמו כיסונים ממולאים בכל טוב בצורת סהר, היות ומטבעות הכסף והזהב בסין העתיקה היו בצורה זו, ובכך מזמנים שנת שפע כלכלי לשנה החדשה. תפוזים, מנדרינות וקלמנטינות הם סימן לעושר רב בשל צבעם המדמה את צבע הזהב. בכניסה לחנויות, לבתי המלון ועל כל "דשבורד" של מונית ניתן למצוא כמה תפוזים למזל.

האורות והפנסים
חג ראש השנה נקרא גם חג האורות והפנסים ולכן ניתן לראות תהלוכות של מצעדי פנסים אדומים ברחובות, קישוטי פנסים בכל פינה. צ'יינה טאון הייתה מוארת מתמיד. ישנם מופעי זיקוקים שאמורים להאיר את השנה החדשה, ונפצים, שאמורים ברעשם לגרש את הרוחות הרעות. חגיגה אמיתית היא להנות מחגיגתם של אחרים. מנגינות סיניות נעימות בכל קרן רחוב, ברכות לכל העוברים ושבים וקונים. על הכל קושרים סרטים אדומים – על עצים ועציצים ומתנות ליקרים.

מה מסתתר במעטפה?
בדומה למנהג שלנו של מעות חנוכה, נוהגים הזקנים בשולחן לחלק מעטפות אדומות בסיום הארוחה, עם כסף בתוכן. זוהי דרכם לברך את בני המשפחה הסובבים במזל של כסף, בריאות ואריכות ימים. אנחנו שמחנו לגלות מעטפות אדומות עם מטבע בתוכן בחדרנו, כשחזרנו כאוביי רגליים משיטוט ארוך בעיר. הילדים אף קיבלו מעטפות נוספות ממנהל המלון בארוחת הבוקר למחרת.

הכיתוב הגדול משמאל – "שהדברים יהיו איך שתבקש"
יש אריה בחדר
בארוחת הבוקר ביום החג חיכה לנו "אריה" בחדר האוכל. האריה, מלך החיות ויצור השומר מפני רוחות רעות ושדים, מפיץ מזל טוב בתרבות הסינית. האריה רוקד בראש השנה ומנסה לגנוב מעטפה אדומה עם כסף בתוכה, שתלויה במקום גבוה בכניסה למלונות, ובתי עסק רבים. ריקוד צבעוני ומשעשע למראה.
ריקוד האריה
רובע צ'יינה טאון (Chinatown)
רובע צ'יינה טאון בסינגפור, שנולד בתחילת המאה ה- 19 על ידי מהגרים סיניים, נחשב כיום כאחד הרובעים המרתקים ביותר. על שני קילומטרים רבועים של הרובע ניתן למצוא אקלקטיות מדהימה. מגוון מקדשים, מסעדות סיניות, חנויות לממכר מוצרי מזון מסורתיים, חנויות תרופות עם ממרחים ומרקחות של הכל מהכל, חנויות המוכרות אומנות מקומית של כלי הגשה סיניים מפורצלן, חותמות בהתאמה אישית המסותתות באבן, מגזרות נייר אדומות עם ברכות בכל הגדלים, מניפות סיניות, תלבושות מסורתיות, חנויות תה וחנויות לממכר כלי התה, מזכרות פופולריות לתיירים. תוכלו לספוג מראות, טעמים וריחות, אם כי לא תמיד מלבבים לאף או לחיך המערביים. האנשים אדיבים מאד ולמרות הצפיפות, במיוחד בתקופה שלפני ראש השנה, תמיד יחייכו אליכם. ניתן להגיע ברכבת התחתית (MRT) בקו הכחול או בקו הסגול. לתחנה קוראים Chinatown.

מקדש סרי מריאמן
אחד המקדשים הבולטים בצ'יינה טאון הינו המקדש ההינדי Sri Mariamman Temple, בכתובת: South Bridge Road 244. זהו המקדש ההינדי העתיק ביותר בסינגפור, שנבנה בשנת 1827. המקדש מכוסה כולו בפסלים צבעוניים של אלים הינדואים ובדמויות מהמיתולוגיה ההודית. ממש מיניאטורה של המקדש המרשים במדוראי, שם ביקרתי ממש לפני ובגלל זה אולי בלט לי יותר (על מדוראי הצבעונית אפשר לקרוא כאן).

איפה לאכול בצ'יינה טאון?
אוכל בצ'יינה טאון אפשר למצוא בכמויות. ישנו ריכוז של מסעדות בלב ליבו של הרובע במחירים זולים ובטעמים משובחים, שונים ומשונים. מקום מומלץ אחר הינו שוק האוכל המקורה (שווקים כאלו מצויים בכל סינגפור, גם באזורי היוקרה, והם פופולריים מאד) הנקרא China Hawker Center. מרכזי האוכל האלה, הנמצאים בקניונים, נקראים Food Court ובשווקים Hawker Center. שם ניתן למצוא כמעט את כל סוגי האוכל האסייתי והמחירים מתחילים משני דולרים סינגפוריים לארוחה.

בשוק האוכל בצ'יינה טאון, ברחוב Smith st. 335 ניתן למצוא את המסעדה הראשונה שעשתה היסטוריה וזכתה בכוכב מישלן בזכות מנת העוף בסויה שלה, שעולה רק שני דולרים – "מסעדת מישלן הזולה בעולם", מסעדת "Liao Fan Hawker Chan".
אז מה אפשר לקנות בצ'יינה טאון?

כמו שכתבתי כבר – הכל מהכל. אני מאוהבת בכלי ההגשה הסיניים מפורצלן, המאויירים בעבודת יד. הצבעוניות האדומה – זהובה לא השפיעה עליי בבחירת הכלים. כחול ולבן היו הצבעים שבחרתי. כל כך עדינים. כל כך יפים, שרציתי עוד ועוד. כמובן שלא יכולתי שלא לקנות לי כמה מברשות עשויות שיער אמיתי ואבנים הנותנות כל אחת את בירכתה בכתיבת הקליגרפיה הסינית. ממש אוצרות.

בדוכן של אמן מגזרות נייר הצטיידתי בברכה סינית לזוגיות טובה וברכה עבור יום הנישואין ה- 22 שלנו. שנינו באדום, שנינו עם חיוך מאוזן לאוזן ושנינו עם שיער ארוך ארוך.

ביקור בסינגפור בזמן ראש השנה הסיני היה חוויה מרגשת, מציפת חושים וכזו שאזכור בכל שנה בתחילת פברואר. שנת 2022 היא שנת החזיר.
סלפי עם אריה

שנת הנמר הגיעה עלינו לטובה… ועד הפעם הבאה…
שנה סינית טובה לכל החוגגים והנאה מרובה גם לאלו המתבוננים מהצד.
מזמינה אתכם לטייל איתי בעוד מקומות קסומים בעולם, עם מסורת ותרבות מיוחדת. בואי איתי לדרום הודו, לאומנויות ולאמונות:
זה ממש חלום שלי לחגוג ראש השנה כזה.
זה נראה חוויה מדהימה ומרגשת.
פוסט נפלא, גוזרת שומר במגירת החלומות ומחזיקה אצבעות שהתגשם.
בטוח יתגשם החלום. ואני בטוחה שתהני 🙂
תודה גלית. פוסט מקסים. שתהיה לנו שנת חזיר טובה ומוצלחת.
שנת חזיר מוצלחת 🙂 תודה בנצי
אנחנו חגגנו את שנת החזיר הקודמת בהונג קונג, כפתיח לטיול הגדול בסין. היתה תהלוכת דרקונים וזיקוקים ואווירה שמחה. כמובן פסלים ובובות של חזיר בכל מקום
כל כך שמח אצלהם בחג בזה. השקעה טוטאלית בכל הקשור למסורת. מדהים!
את נוסעת בעקבות האהבה ובעקבות החגים. איזה שלל בכחול-לבן האהוב גם עלי הבאת איתך משם. נהדר.
צודקת. אהבה…חגים… והרבה כלים בכחול-לבן 🙂
גלית מדהימה, למדתי המון ממה שכתבת על סינגפור ועל סין. החכמתי ולמדתי👍 כרגיל את עושה כל דבר עד הסוף. אוהבת אותך ונהנית ממך בגדול🌷
תודה רבה. איזה כיף לי שאת כאן…
פוסט מקסים גלית. אוהבת את הדרך בה את מתארת בתמונות ובמילים מקומות בעולם, בעיקר כאלו שמי יודע מתי אגיע אליהם.
והבת שלך שיחקה אותה בגדול…
הבת שלי בהחלט שיחקה אותה. הייתה לה שנה מהימה שם! ואני בטוחה שתגיעי אם תתכנני את זה. את הרי אלופה בזה אז קדימה….. תודה מיכל.
עשית חשק במילים, בתמונות, בסיפור האישי. נשמע מנהגים מיוחדים שמעלים את חווית החג.
תודה על שיתוף וגרוי הסקרנות.
שמעתי רבות על סינגפור. טרם באופן כה מגרה את העין והחושים.
תודה חגית. שמחה שהצלחתי 🙂
פוסט נהדר, גלית. ובאצת זה רעיון – אם לא בסין אז לחגוג באחד מרבעי הצ'יינה טאון בעולם. אבדוק את האפשרות 🙂
איזה כיף זיוה. זאת אפשרות נהדרת וחווייתית ביותר. תודה שקראת
מתענגת על הכתיבה שלך כל פעם מחדש.
את מצליחה להכניס ולסחוף לעולמות מרתקים
שנת חזיר נפלאה❤️
תודה רבה 🙂 איזה כיף לי לשמוע.
פוסט צבעוני ומקסים!
תודה רבה ענבל. שמחה שאהבת
פוסט מקסים, גרם לי להתגעגע לסינגפור. ביקרנו שם לפני כמה חודשים (קצת לפני החג של ההודים) ובדיוק תהינו כמה יפה להיות שם בחג. הפוסט ממש מעביר את האווירה והתרבות. אני כל כך אוהבת תרבויות ובסינגפור אפשר למצוא הכל.
תודה שרי שקראת. סינגפור באמת מקסימה. נהנו שם מאד בתקופת החג
פוסט צבעוני ומקסים. מענין איך בכל העולם החליטו לחגוג פסטיבלים באותו החודש. בסינגפור טרם ביקרתי, אבל היות שהייתי ואהבתי את הונג קונג שנראת לי דומה במידה, רושמת לי להגיע גם לפה. נהניתי לקרוא
תודה
תודה רבה איריס שקראת. סינגפור אכן נהדרת גם לא בתקופת חגיגות… אני מניחה שהסמיכות של הקרנבלים והחגים בעולם נובעת מחודשי השנה… רצו להאיר את הימים הארוכים של החורף ולכן זו הסיבה למרבית פסטיבלי האורות בעולם בחודשי החורף. באופן דומה גם כל פסטיבלי האביב, עם הקציר…
עשית לי חשק לעשות לסין פתאום והיא בכלל לא הייתה ברשימה
אפשר סין "לייט" בצ'יינה טאון מדליקים בערים שוות 🙂 גם הולך… תודה שקראת!