חגיגות האוקטוברפסט מתחילות ברוב חגיגיות וניחוח בירה – היום. או יותר נכון – אוקטוברפסט גם בתוך סוכה.
אז מה זה בדיוק האוקטוברפסט?
פסטיבל הבירה המפורסם של מינכן, שנחגג השנה (2023) בין התאריכים 16/9-3/10, הוא פסטיבל הבירה הגדול בעולם והוא בעצם מסורת שנשתמרה מימי חתונתם של נסיך בוואריה לודוויג (שאחר כך הפך למלך לודוויג הראשון) והנסיכה טרסה במינכן, בשנת 1810.
כיאה לגרמנים הידועים בדיוק בפרטים ושמירה על ההסטוריה, רק אותן שש מבשלות הבירה שבישלו את הבירה בחתונה ההיסטורית הן מבשלות הבירה המורשות לייצר בירה בפסטיבל, בירה מחוזקת עם 6% אלכוהול, המיוצרת במיוחד עבור הפסטיבל ומוגשת רק בכוסות ענק של ליטר!
בקיצור… דמיינו לכם מתחם עצום (Theresens-Wiese, או "האחו של טרסה", שם נערכו רכיבות הסוסים באותה החתונה), עם אוהלי הענק של מבשלות הבירה (חלקם מכילים אלפי אנשים), כשישה מיליון מבקרים, יותר מחמישה מיליון ליטרים של בירה ויותר ממאתיים אלף נקניקיות ובייגלה פרעצל. תוסיפו על זה את התלבושות המסורתיות הבוואריות הססגוניות, את התזמורות הקולניות בכל אוהל ואת מתקני הלונה פארק הממוקמים במרכז המתחם, וקיבלתם פסטיבל מטורף, בכל קנה מידה!
תוכלו לקרוא עוד על האוקטוברפסט בכתבה שלי שפורסמה ברשת 13 – ה"אוקטוברפסט" חוזר: אחרי הפסקה של שנתיים, חגיגת הבירה הגדולה בעולם חוזרת.
אני אוהבת את השמחה, את האווירה, את הצבעוניות אך בעיקר את הביחד עם חברים. להרים כוסית ולצחוק.
אז מתי חוגגים?
השנה, הפסטיבל ממש חופף לראש השנה. בשנה שעברה חפפו חגיגות האוקטוברפסט עם חג הסוכות, גם בו יש מאין אוהלים בחוץ, וצבעוניות, ואנשים שבאים להתארח, ושמח… אז החלטתי שיאאללה, חגיגה.
הזמנתי את עדי שפירא, לעשות הפקה של אוקטוברפסט בייתי. עדי הופכת כל מתכון אפשרי לכזה בוריאציה טבעונית משובחת, ויחד יצרנו חגיגה אמיתית.
אוקטוברפסט בסוכה
הוצאנו מהארון את הדירנדל שלנו (פריט חובה בארון של כל אישה בווארית) לאוורור…. גיהצנו חולצות משובצות לגברים, קישטנו את אוהל הגינה שלנו בקישוטים בצבעוניות בווארית, שבהחלט מתאימים גם לחג סוכות, ציידנו אותו בשולחנות וספסלים המככבים בכל מסעדה וביר גארדן בווארי טיפוסי, והעמסנו מכל טוב מטעמים משובחים המתאימים לצד כל בירה.
אוהל בגינה – יש
שולחנות וספסלים של ביר גארדן – יש
קישוטים בוואריים – יש
שמלות דירנדל צבעוניות – יש
בירה – יש ויש
ואוכל מתאים – הכנו בשפע.
רק תבואו.
פרוסט!
ואיך אפשר בלי לפנק?
מצרפת לכם מתכונים לא מסובכים, המתאימים לכל אירוח או מסיבה, כפינגר פוד, כאלו הנראים מצויין וטעמם עוד יותר. ארחו הרבה ופנקו את החברים כי הכי כייף לחגוג ולשמוח יחד.
פרעצל (ברצן בהגה הבווארית)
מצרכים:
1/2 ק"ג קמח כוסמין (השתמשתי במלא)
קובית שמרים טריה במשקל 40 גרם
250 מ"ל חלב שקדים/סויה חמים
1 כף סילאן
1 כף מלח
2 כפות שמן קוקוס מוצק/חמאה טבעונית
3 כפות אבקת סודה לשתיה
מלח גס לפיזור על המאפים
אופן ההכנה:
שמרים, סילאן וחלב חמים, לערבב היטב בקערית. לתת לנוח לכמה דקות. להעביר את כל המצרכים (פרט לאבקת הסודה) לקערת המיקסר, עם וו לישה, ללוש כ 10 דקות. לכסות ולתת לבצק לתפוח, עד שמכפיל נפחו. לחלק את הבצק ל 8 חתיכות שוות. לגלגל לגליל ארוך, בערך 30 ס"מ, כשמרכז הגליל יהיה עבה יותר והקצוות דקים יותר.להכין את הפרעצל, לגלגל לצורה, לעיגול, את זרועות הגליל לקשר וליסגור היטב באזור העבה של הפרעצל. יש להדק, כדי שלא יפתח בהמשך. לחמם ליטר מים עם אבקת הסודה בסיר גדול. כשיש בועות, להכניס את הפרעצל, בעזרת כף גדולה מחוררת, להפוך אותו לתוך המים, להחזיק אותו עם הכף בעומק המים לדקה. להוציא, לסדר על תבנית אפיה, מרופדת בנייר אפייה. כך לעשות עם כל הפרעצלים. לחמם תנור ל 180 מעלות. לפזר מלח גס על הפרעצל. להכניס סיר/תבנית עם מים רותחים לתחתית התנור, ליצירת אדים. לאפות כ 20 דקות, עד שמזהיב ואפוי היטב.
צ'יפס בטטה
המצרכים:
2 בטטות קטנות/1 גדולה, קלופות ופרוסות לגפרורים
1 כף טימין טרי/מיובש
1/2 כפית אבקת שום טחונה אורגנית
1/2 כפית אבקת בצל אורגנית
1 כפית מלח עשבים
1כף שמרי בירה
1 כפית פפריקה אדומה/מעושנת
קורט צ'ילי
1 כף קמח אורז/טפיוקה
אופן ההכנה:
לחמם תנור ל 200 מעלות.
ערבבו את כל המצרכים בקערה והעבירו לתבנית אפיה מכוסה בנייר אפיה משומן. אפו עד הזהבה בערך 25 דקות.
תפוחי אדמה צלויים בגריל
המצרכים:
5 תפוחי אדמה גדולים
שמן זית בנדיבות
מלח, פלפל, תערובת פרובנס, אורגנו, טימין, רוזמרין, מעט פתיתי צ'ילי
אופן ההכנה:
לקלף ולבשל את תפוחי האדמה. רכים, אך לא מדי. לחתוך למקלות, עבים יחסית, להעביר לקערה, להוסיף שאר המצרכים, לערבב בעדינות, להעביר לתבנית מרופדת בנייר אפיה, לחמם תנור ל 200 מעלות ולאפות עד הזהבה.
סלט תפוחי אדמה בווארי
המצרכים:
1/2 ק"ג תפוחי אדמה לבישול
1 בצל קטן – לבן או סגול
1/2 כוס ציר מרק ירקות
1 כף חומץ
2 כפות שמן זית או נייטרלי בטעם
2 כפות חרדל דיז'ון
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כוס עירית טריה וקצוצה
אופן ההכנה:
לבשל את תפוחי האדמה בקליפתם. לקרר ולקלף. לפרוס לעיגולים או קוביות גדולות. להעביר לקערה גדולה. בצנצנת עם מכסה, לערבב את כל מצרכי הרוטב, פרט לעירית והבצל. לשפוך על תפוחי האדמה, להוסיף בצל פרוס לחצאים, 1/2 כוס עירית קצוצה, לערבב בעדינות, כדי שתפוחי האדמה לא יתפרקו. לפני ההגשה, לפזר את שאר העירית ולהגיש.
אופציה מרעננת: להוסיף פרוסות מלפפון טרי דקיקות עם הקליפה.
כל מי שמגיע למינכן במיוחד לחגיגות האוקטוברפסט או במועד אחר, ימצא שלל המלצות לביקור בעיר היפה ולמקומות לינה – חופשה במינכן – פנינה אירופאית קלאסית. אם אתם מגיעים לראות את שווקי הכריסמס היפים בעיר, כנסו לכאן כדי לדעת איזה שוק הכי שווה – המלצות חמות על חופשה חורפית במינכן.
אני מזמינה אתכם לעוד הפקות של אירוח כי זה עושה הכי שמח על הלב:
להביא את הודו אלינו – אירוח הודי אותנטי.
מתוק – קצת בפה והרבה בלב – על חגיגת המימונה הפרטית שלי. כל אחד יכול!
בתאבון!
איזה פוסט מקסים…הצלחת להעביר את רוח החג…:-)
אכן נחשב לחג כאן! תודה רבה מיכל. שווה פעם להגיע ולהרים "כוסית"!
ממש ממש נהניתי מהאוקטוברפסט שלך! וסלט תפוחי האדמה שאני משוגעת עליו – ינוסה! המון תודה.
אני שמחה רבקה! תעדכני איך יצא לך… ומוזמנת לכאן לחגיגות 🙂
גלית, פוסט נפלא שמח עושה טוב על הנשמה. שמחתי לגלות את המתכון לפראצל ועוד בגרסה טבעונית מה שישמח את בני ביתי. חג שמח!
איזה כיף אורית! כל המתכונים בפוסט הם טבעוניים. מן חגיגה אלטרנטיבית שכזו! שמחה שאקראת ואהבת. פרוסט!!!